AKTUELNO

Rezolucija o Srerbrenici i članstvo takozvanog Kosova u Savetu Evrope predstavljaju sinhronizovane pritiske na Srbiju, a pre svega na predsednika Aleksandra Vučića.

Milica Đurđević Stamenkovski, predsednica Srpske stranke Zavetnici ocenila je da je to udruživanje antisrpske osovine koja je naoštrila svoje šilo da probode srce Srbije.

- Oni žele da Srbiju dovedu u izolaciju, da nas pritisnu uza zid i da kao takvi budemo nemoćni da odlučujemo o procesima koji se tiču direktno naše zemlje - rekla je u Novom jutru Milica Đurđević Stamenkovski, predsednica Srpske stranke Zavetnici.

- Srbija vodi najznačajniju diplomatsku bitku u 21. veku. Pozicija nije ni malo laka ali pokazali smo da bez obzira na činjenicu da smo teritorijalno mala zemlja, da smo zemlja koja je suočena sa brojnim izazovima, iskazali smo spremnost da pronađemo sagovornike i prijatelje u čitavom svetu koji su razumeli da je ovde isključivo reč o političkoj instrumentalizaciji događaja od pre 29 godina - rekla je ona i dodala:

Foto: TV Pink Printscreen

- Sama rezolucija ni jednog trenutka nije imala za cilj da iskaže bilo kakvu empatiju prema žrtvama, već isključivo da se njome podriju temelji Republike Srpske. Ukoliko uzmete u obzir poslednje izjave Frensisa Bojla kao američkog advokata koji je bio vrlo blizak Aliji Izetbegoviću, on otvoreno kaže da je cilj ove rezolucije izmena Dejtona, da je cilj ukidanje Republike Srpske i podesća da je Holbrukova zamisao bila da oroči Dejtonski sporazum na 15 godina, i da nakon toga krene razvlašćivanje Republike Srpske - rekla je Đurđević Stamenkovski.

- Njima je teško da se obračunaju sa slobodarskim karakterom našeg naroda na tim prostorima i zbog toga su namerili da ovom rezolucijom žigošu Republiku Srpsku i da ona nakon toga postane lak plen i da svi dalji napadi budu potpuno opravdani - dodala je ona.

- Odlaganje glasanja je vrlo značajan impuls i ohrabrenje za srpsku diplomatijui mi danas branimo čast čitavog slobodarskog sveta jer poštujemo međunarodno pravo - rekla je Đurđević Stamenkovski.

Foto: TV Pink Printscreen

Predrag Marković, istoričar, ukazao je na jedan drugi ton koji se jueče čuo, koji je Marko Đurić pomenuo, a koji pokazuje koliko je naša diplomatija i naša država proaktivna.

- Ono što je na jedan diskretan način pomenuo Đurić je zapravo put za izlazak iz ove napete situacije u koju su zapadne sile dovele same sebe. Hoće nešto što se nikad nije desilo, nikada takve stvari nisu rađene bez saveta bezbednosti. Ono što se čulo u govoru Marka Đurića je ideja da se osude svi ratni zločini u Bosni i Hercegovini i jedino bi takav jedan tekst mogao da bude prihvaćen - rekao je u Novom jutru Marković.