AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je ponosno predstavljao našu državu tokom obraćanja u Savetu bezbednosti UN na sednici koja je sazvana radi rasprave o rezoluciji zbog takozvanog genocida u Srebrenici. On je odgovorio na broje provokacije od strane Prištine, ali i podsetio na laži i izgovore kada je reč o neispunjavanju preuzetih obaveza, pre svega obavezu osnivanja ZSO na severu Kosova.

Branko Radun, analitičar, istakao je da se u Srebrenici nije dogodio genocid, već ratni zločin.

Ovo sada je diplomatska ofanziva i borba da se pokuša sprečiti donošenje te sramne rezolucije o takozvanom genocidu. Nije istina da se tamo dogodio genocid, ali to jeste bio ratni zločin nad ljudima koji su takođe počinili zločine. Čak i Jevreji koji se bave temom genocida i Holokausta, kažu da se u Srebrenici nije dogodio genocid - rekao je Radun.

Foto: TV Pink Printscreen

Radun se osvrnuo i na dve političke struje u našoj zemlji i razliku između njih.

Postoje dve političke perspektive, jednima je značajan status Srba na Kosovu i Metohiji, a drugima su samo značajni beogradski izbori i da li će na njima učestvovati ili će ih bojkotovati. Postoji i podela unutar same opozicije, ali oni se bave samo stanačkom politikom i gledaju kako da dođu do vlasti u Beogradu. Jednima su važne nacionalne teme i to kako će Srbija da živi u budućnosti, a drugima kako da pobede na izborima - rekao je Radun.

Foto: TV Pink Printscreen

Srđan Barac, iz Centra za društvenu stabilnost, osvrnuo se na sramne poteze i provokacije od strene Vjose Osmani i njene delegacije.

Predsednik im je lepo odgovorio, oni su čak doveli ljude kojima tamo nije bilo mesto. Nisu hteli da govore o situaciji na KiM i o tome da li se nešto promenilo na bolje za srpsko stanovništvo na tom prostoru. Nije se govorilo o nedostatku demokratije na KiM -rekao je Barac.