AKTUELNO

Predrag Jeremić, urednik Informative portala Pink.rs, govoreći o napadu Ukrajine na Kursku oblast kaže da još uvek postoji dosta nejasnoća oko svega toga.

Jeremić je za TV Vesti rekao da postoji pitanje da li je taj upad ukrajinske vojske na rusku teritoriju bio već smišljena akcija kojom bi se odvojio deo ruskih trupa iz Donjecka.

- Jer, već je počelo napredovanje ruske armije ka nekim bitnim pozicijama, a tu mislim na grad Pokrovsk koji ima 60.000 stanovnika i koji je strateški mnogo bitan za održavanje tog fronta, kako kažu stručnjaci - naveo je Jeremić.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema njegovim rečima, taj grad je bitan da bi se nastavilo dopremanje oružja vojsci Ukrajine.

- Sa druge strane, možda je i ruska strana pustila Ukrajince da uđu malo dublje... I jednu i drugu tezu ja ne isključujem. Videćemo šta će se dalje dešavati. Navodno je Putin dao rok do 1. oktobra da se Ukrajinci potisnu iza granice - kazao je Jeremić.

On je naveo da će se, ako se to ne desi, videti stvarna snaga ukrajinske vojske.

- Tu se, prema izveštajima, radi o oko 10.000 ukrajinskih vojnika koji su utvrdili sada svoje položaje u toj oblasti, a govori se i da je ruska vojska povukla 30.000 vojnika sa ratišta kako bi zaustavljali napredovanje vojske Ukrajine - rekao je Jeremić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je ocenio, Rusija sada trpi velike udare, zbog čega mu je čudno da je Moskva dopustila da Ukrajina za mesec dana zauzme tako veliku teritoriju.

- Do 1. oktobra videćemo šta će se tu dešavati i da li će ruska vojska doći, zauzeti Pokrovsk - naveo je Jeremić i dodao da se negde može naslutiti da se možda bliži neki pregovarački sto, na kojem bi se pričalo o zaustavljanju rata.

Autor: Marija Radić