AKTUELNO

Predrag Jeremić, urednik informative portala Pink.rs, objavio je novi autorski tekst koji prenosimo u celosti:

U trenutku kada se Srbija suočava s najtežim izazovima u vezi sa Kosovom i Metohijom, Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, je pokazao odlučnost i hrabrost, pružajući jasnu viziju za budućnost srpskog naroda. Njegove reči i najavljene mere su odraz ozbiljne strategije koja ima za cilj očuvanje mira, bezbednosti i nacionalnih interesa, ali i pružanje konkretne pomoći Srbima na KiM, kao i to da Priština može da sanja o svojoj nezavisnosti.

Nijedno rešenje nije lako ni jednostavno

Jedna od najvažnijih poruka predsednika Vučića bila je iskrena ocena situacije. Umesto da se krije iza populističkih slogana i nerealnih obećanja, Vučić je otvoreno govorio o teškoćama sa kojima se Srbija suočava. On je naglasio da je Kosovo pitanje koje zahteva pragmatičan pristup i da nijedno rešenje nije lako ni jednostavno. Ova iskrenost je neophodna u trenutku kada je važno da narod razume kompleksnost situacije, ali i da vidi da država ima jasan plan za delovanje.

Foto: Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Vučićevo insistiranje na očuvanju stabilnosti, pre svega kroz politički dijalog i nastavak dijaloga uz posredovanje Evropske unije, pokazuje da Srbija želi mir. Spremna je da zaštiti svoje interese, kao i da učini sve kako bi izbegla eskalaciju konflikta.

Jasne i konkretne mere za srpski narod na Kosovu i Metohiji

Jedan od ključnih delova Vučićevog obraćanja bio je najava konkretnih mera koje će Beograd preduzeti kako bi pomogla Srbima na Kosovu i Metohiji. Ove mere nisu samo simbolične, već su suštinske i usmerene na poboljšanje svakodnevnog života naših ljudi u južnoj pokrajini.

Vučićeva najava o proglašenju Kosova i Metohije za područje posebne socijalne zaštite je korak u pravom smeru. Ova mera obezbeđuje direktnu pomoć Srbima koji žive na KiM, uključujući finansijsku podršku nezaposlenima i besplatne udžbenike za osnovce. Time država pokazuje da ne zaboravlja svoje građane i da je spremna da im pruži neophodnu podršku u teškim vremenima.

Takođe, raspisivanje novih lokalnih izbora na severu Kosova I Metohije, uz prisustvo OEBS-a i Evropske unije, pokazuje posvećenost Srbije demokratskim vrednostima i stvaranju uslova za legitimno predstavljanje Srba u pokrajini. Vučićev naglasak na formiranju Zajednice srpskih opština je potvrda da se Srbija i dalje zalaže za prava srpskog naroda na KiM, uprkos svim opstrukcijama sa strane prištinskih vlasti.

Foto: Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Podrška državnim institucijama i mirna rešenja

Vučićeva posvećenost miru i stabilnosti dolazi u ključnom trenutku. U vremenu kada neki zagovaraju nasilne metode i ekstremna rešenja, Vučić se odlučno zalaže za dijalog, institucionalne procese i poštovanje međunarodnog prava. Time Srbija pokazuje odgovornost pred svojim građanima I svetom.

Kritike međunarodnih aktera, koje često dolaze s predrasudama i licemerjem, predsednik Vučić je hrabro odbacio, ističući da Srbija ne traži sukobe, već pravične razgovore u kojima će se čuti i glas srpskog naroda. Njegova sposobnost da se odupre spoljnim pritiscima i istovremeno vodi zemlju kroz politički dijalog, predstavlja veliku prednost za našu zemlju.

Vučićevo obraćanje i mere koje je najavio pokazuju da Srbija ima lidera koji je spreman da donosi teške, ali odgovorne odluke.

Ove mere, daleko od toga da budu puka politička obećanja, predstavljaju konkretan plan koji daje nadu da će se položaj Srba na Kosovu i Metohiji poboljšati, uz jasnu poruku da država stoji iza svog naroda. Srbija ostaje na putu mira, ali uz spremnost da brani svoje interese i zaštiti svoj narod. Vučićeva politika, vodi Srbiju putem stabilnosti, razvoja i nacionalnog jedinstva.