U toku je Uskršnji post, ali to ne znači da moramo da se odreknemo omiljenih peciva
Ove kiflice savršena su opcija za one koji žele brz, ukusan i zdrav zalogaj bez upotrebe klasičnog brašna i kvasca. Mekane su, mirisne i lako se prave, a idealne su za doručak, užinu ili čak kao deo praznične trpeze.
U nastavku donosimo recept za ove savršene posne kiflice!
Sastojci:
200 g mlevenih ovsenih pahuljica
100 g skroba (kukuruznog ili krompirovog)
1 prašak za pecivo
Prstohvat soli
50 ml maslinovog ulja ili kokosovog ulja
150 ml biljnog mleka (bademovo, ovseno ili sojino)
1 kašičica limunovog soka
1 kašika meda ili javorovog sirupa (opciono)
Priprema:
U posudi pomešajte mlevene ovsene pahuljice (ili bademovo brašno), skrob, prašak za pecivo i prstohvat soli.
Dodajte maslinovo ili kokosovo ulje i promešaj da se dobije mrvičasta smesa.
U drugoj posudi sjedinite biljno mleko sa limunovim sokom i ostavite da odstoji 5 minuta.
Dodajte tečne sastojke u suve i dobro umesite testo dok ne postane mekano i elastično. Po potrebi dodajte još malo ovsenog brašna ako je testo lepljivo.
Testo podelite na manje loptice, razvaljajte ih u krug i secite na trouglove.
Urolajte kiflice i poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 15-20 minuta dok ne postanu blago zlatne.
U nastavku donosimo recept za ove savršene posne kiflice!
Sastojci:
200 g mlevenih ovsenih pahuljica
100 g skroba (kukuruznog ili krompirovog)
1 prašak za pecivo
Prstohvat soli
50 ml maslinovog ulja ili kokosovog ulja
150 ml biljnog mleka (bademovo, ovseno ili sojino)
1 kašičica limunovog soka
1 kašika meda ili javorovog sirupa (opciono)
Priprema:
U posudi pomešajte mlevene ovsene pahuljice (ili bademovo brašno), skrob, prašak za pecivo i prstohvat soli.
Dodajte maslinovo ili kokosovo ulje i promešaj da se dobije mrvičasta smesa.
U drugoj posudi sjedinite biljno mleko sa limunovim sokom i ostavite da odstoji 5 minuta.
Dodajte tečne sastojke u suve i dobro umesite testo dok ne postane mekano i elastično. Po potrebi dodajte još malo ovsenog brašna ako je testo lepljivo.
Testo podelite na manje loptice, razvaljajte ih u krug i secite na trouglove.
Urolajte kiflice i poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 15-20 minuta dok ne postanu blago zlatne.
Autor: Dubravka Bošković