Više ne morate da se odričete omiljenih poslastica kada je post u toku, jer možete da napravite preukusne posne vanilice.
Kada bi trebalo opisati vanilice, to bi zasigurno bio poznat ukus, ukus detinjstva. Ovo je jednostavan kolač koji se lako pravi, a jedan od vodećih kulinarskih veb-sajtova ga je proglasio najboljim kolačima na svetu!
Vanilice se najčeše prave za vreme praznikai to od domaćih sastojaka kao što su mast idžem. Recept za ove preuskune kolače možete da pronađete u bakinom kuvaru i onda znate da je proveren i da će biti ukusan.
Naziv kolača vanilice ostao je zapamćen u Vojvodini kao “vanili grancle” ili venčići od vanile. Recept za grancle razlikuje se od nama poznatog recepta po tome što se među osnovnih sastojaka nalaze i orasi. Dodavanjem oraha u testo vanilicama se daje posebna hrskavost i tamnija boja. Ne morate više u vreme posta da se odričete omiljenih kolača, jer vam donosimo recept za posne vanilice koje su jednako ukusne kao i mrsne.
Sastojci: 200 g posnog margarina, 100 g šećera u prahu, 2 kašike posne slatke pavlake, 8 g vanilin šećera, 450 g brašna, 1 kašičica praška za pecivo, džem.
Recept za posne vanilice: Margarin sobne temeprature pomešajte sa šećerom u prahu, posnom slatkom pavlakom i vanilin šećerom. Umutite, pa dodajte prosejano brašno i prašak za pecivo. Umesite testo. na pobrašnjenoj površini razvucite testo, pa rakijskom čašom vadite oblike. Ređajte na pleh obložen pek papirom. Pecite na 180°C oko 20 minuta. Jedna krug premažite džemom, pa spojite sa drugim i tako radite dok sve ne utrošite. Pospite šećerom u prahu.
Autor: Z.L.