Neke namirnice brže se pokvare ako ih čuvamo u kuhinjskim ormarićima na sobnoj temperaturi. Drugima se pak značajno produži rok trajanja ako ih držimo u frižideru.
Evo koje biste namirnice treba staviti u frižider ili zamrzivač.
Brašno
Iako ga obično držimo u ostavi, brašno bi se nakon kupovine trebalo staviti u zamrzivač na 48 sati kako bi se uništila sva eventualna jajašca insekata u njemu. Nakon toga brašno se treba staviti u čistu, suvu i hermetički zatvorenu kutiju na tamno i hladno mesto. Ako kutiju ostavite u frižider, produžićete mu rok trajanja.
Neke vrste ulja
Jestiva ulja treba čuvati na hladnim i mračnim mestima, odnosno podalje od izvora toplote i svetlosti. I dok se ništa neće dogoditi ako klasična biljna ulja od suncokreta ili maslina držite u ostavi, u frižideru bi trebalo čuvati “osetljivija” ulja poput onih od avokada, semenki grožđa, lešnika, susama ili tartufa. Ista ulja poželjno je staviti u frižider nakon otvaranja jer ćete tako produžiti rok trajanja tih namirnica.
Sušeno voće
Istraživanja su pokazala da sušeno voće poput suvog grožđa, breskvi ili šljiva ima rok trajanja od šest meseci do godine dana. To se vreme udvostručuje ako ih držite u frižideru.
Lanene i konopljine semenke
Lanene i konopljine semenke odličan su (biljni) izvor omega-3 masnih kiselina, koje se nalaze na jelovniku osoba koje ne konzumiraju hranu životinjskog porekla. Reč je o namirnicama koje su podložne brzom kvarenju. Upravo zato trebalo bi ih čuvati u frižideru.
Kupovne tortilje
Kupovne tortilje možete držati na sobnoj temperaturi i koristiti ih do datuma naznačenog na pakovanju. Ipak, to se vreme utrostručuje ako ih stavite u frižider, piše punkufer.
Autor: Dalibor Stankov