AKTUELNO

Prema novom savetu Agencije za standarde hrane (FSA), krompir se sada može čuvati u frižideru ili na hladnom i suvom mestu.

Ranije su stručnjaci upozorili potrošače da ne čuvaju krompir u frižideru jer su izveštaji naglašavali potencijalne zdravstvene rizike čuvanja krompira na niskim temperaturama.

Agencija je saopštila da držanje krompira u frižideru može dovesti do stvaranja akrilamida, koji je povezan sa razvojem raka.

Držanje krompira u frižideru moglo bi dovesti do stvaranja dodatnih šećera u krompiru, koji bi se zatim pretvorio u akrilamid, rekli su tada, a prenosi Good Housekeeping.

Agencija opisuje akrilamid kao „hemikaliju koja nastaje kada se hrana kao što je krompir kuva na visokim temperaturama (iznad 120°C)“.

Samo dve kašike ovog sastojka rešiće veliki problem u frižideru

Međutim, od tada su se predomislili i ohrabrili potrošače da čuvaju krompir u frižideru.

Da li krompir duže traje u frižideru ili na policama?
Za obe opcije se kaže da su podjednako dobre, zavisi od vaših preferencija i prostora u frižideru.

Međutim, ako želite da sačuvate svoj krompir duže, preporučuje se da je frižider odličan način da izbegnete rasipanje hrane.

Autor: Dubravka Bošković