Koliko su jedinstvene, čulo se i u svetu, zbog čega su vanilice proglašene i najboljim sitnim kolačima. Vanilice se prave od jednostavnih sastojaka, pa svako može da ih napravi bez mnogo muke.
Sastojci:
200g masti
4 kašike šećera
1 žumance
1 jaje
sok od jednog limuna
rendana kora limuna
100 g mlevenih oraha
400 g brašna
šećer u prahu
džem od kajsija
Priprema:
Mast umutite penasto zajedno sa šećerom. Zatim dodajte žumance, celo jaje, sok i rendanu koru limuna.
Kada sve fino promešate, dodajte i brašno, pa zamestite testo.
Na radnu površinu sipajte malo brašna, pa razvucite testo debljine jedan centimetar.
Okrugom modlom ili čašicom vadite krugove.
Ređajte ih u podmazan pleh i pecite na 180 stepeni 15 minuta.
Pečene vanilice premažite pekmezom i sastavljate dve po dve, pa ih uvaljate u šećer u prahu.
Autor: Snežana Milovanov