AKTUELNO

Državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede, Jelena Blagojević na otvoranju 20. jubilarnog Sajam šljiva u Osečini je istakla da proizvodnja ovog voća nije samo deo tradicije, već i važna ekonomska grana Srbije.

Ove godine u našoj zemlji proizvedeno je oko 400.000 tona šljiva.

U sportskoj hali posetioci su mogli da probaju proizvode od šljive.

– Predstavljamo našu malu porodičnu firmu. Odlučili smo da čokoladiranu suvu šljivu plasiramo na domaće tržište. Za sada troje zaposlenih, supruga, sestra i ja uspevamo da dobro funkcionišemo – rekao je Darko Simić.

Foto: Pink.rs

Gazdinstvo Mladenović iz Bastava ponudilo je džemove, pekmez i tradicionalno slatko od šljiva. 

– Podgorina je poznata po šljivi i ovakve manifestacije su prilika da se sretnemo sa kupcima, sklopimo kontakte i našu robu plasiramo i van lokalnog tržišta – naglasio je Živko Mladenović.

Foto: Pink.rs

Prisutnima se obratio i predsednik opštine Osečina Nikola Tomić, koji je podsetio da je šljiva vekovima obeležavala život ljudi ovog kraja. 

– Sajam nije samo privredna i turistička manifestacija, već i simbol upornosti i vrednog rada Podgorine. Od šljive se nekada gradilo i školovalo, a danas se od nje živi i izvozi na svetska tržišta – rekao je Tomić.

Foto: Pink.rs

Proizvođači rakije ističu da, iako je rod ove godine slabiji, cena neće rasti jer domaćinstva još uvek imaju zalihe.

 – Malo je izmrzlo, ostalo je tek ponešto za preradu. Predstavljamo se rakijom, svežom i suvom šljivom, likerima, džemovima i pekmezom. Sve su ovo vrdene ruke domaćica pripremile – rekao je Života Erić iz Gornjeg Crniljeva.

Foto: Pink.rs

Šljivovica se sve više pije, pa na veseljimaumesto industrijksih pića, gosti konzumiraju rakiju, a najbolja je naravno iz Podgorine, poručuje jedan od izlagača Sajma šljiva.

Autor: Iva Besarabić