Osečina je od juče prestonica šljive, plavog blaga Srbije. Sajam šljiva se održava od 2006. godine, a manifestaciju je otvorila ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević.
Predsednik opštine Nikola Tomić na otvraranju Sajma je poručio da je Osečina još pre vek i po izvozila sušenu šljivu, a danas domaćinstva i firme koje posluju u Podrgorini žive od prerade voća.
Na štandovima su izloženi rakija, pekmez, sušena šljiva i jedinstveni kolač od šljive, koji se nakon kuvanja može čuvati i pet godina.
Ispred Sportske hale kuvao se pekmez. Saznali smo da se od 150 kilograma sveže šljive, dobije oko 60 kilograma pekmeza. Pored njih, u kazanu se pekla rakija od "požegače", a majstor za rakiju otkriva da je najbolje da ima 50 do 52 stepena.
Podgorina se ponosi Tešmanom Soldatovićem, trgovcem iz Bastava, koji je šljivu iz Osečine prvi plasirao na tržište.
Autor: Snežana Milovanov