AKTUELNO

Predstavnici reprezentativnih sindikata u zdravstvu zadovoljni su povećanjem plata od 10 odsto i konstatuju da je ono u ovom momentu realno.

Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Zoran Savić kaže da je to nominalno povećanje od sedam odsto u odnosu na 2014.godinu i da je dogovor sa Ministarstvom zdravlja bio da se sukcesivno povećavaju plate u zdravstvu iz godine u godinu.

-Dogovor sa Ministarstvom je da se ne ide na enormno povećanje u ovom trenutku već da se sukcesivno povećavaju plate iz godinu u godinu kako bi u narednom periodu došli do plata koje bi bile najveće u okruženju. Naravno govorimo o zaposlenima u javnoj službi - kazao je on.

Savić je podsetio da je zdravstvo 2015. dobilo povećanje od tri odsto, prošle pet procenata, a da je za narednu godinu najavljeno povećanje za 10 odsto, što znači da će nominalno povećanje u odnosu na 2014., pre umanjenja zarada, biti sedam odsto.

Ukazuje i da sindikati sa predstavnciima Ministarstva zdravlja imaju redovne sastanke, da se osim povećanja zarada razgovara i o položaju zaposlenih u zdravstvu, ulaganju u opremu, prijemu novih kadrova, specijalizaciji.

-U ovoj godini sukcesivno će biti zaposleno 2.500 zdravstvenih radnika i odabrano više od 1.000 specijalizacija, što će doprineti rasterećenju postojećeg kadra u zdravstvu - naglasio je Savić.

Predsednik granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite "Nezavisnost" Zoran Ilić kaže da je najavljeno povećanje plata u zdravstvu zajednički uspeh reprezentativnih sindikata i Ministarstva.

-Uspeli smo da ubedimo ljude da zavisimo od realnog sektora, oni koji izdvajaju za zdravstveno osiguranje - rekao je Ilić ukazujući da je prilikom smanjenja plata bila teška situacija, ali da su zaposlenima objasnili da će im se jedog dana vratiti primanja i da će dobiti i povećanje.

-To povećanje će od nove godine biti sedma odsto nominalne vrednosti u odnosu na 2014.. Naravno da kao sindikati nećemo stati na tome, tražićemo svake godine povećanje plata u zdravstvu - kazao je on.

Ilić je, takođe, podsetio na velika ulaganja u zdravstvo u proteklih nekoliko godina, te da ako se tako nastavi, kako kaže "vidi svetlo u tunelu" i da očekuje u narednom periodu boljitak u zdravstvu.

#Plata

#Povećanje

#Sindikat

#Zdravstvo

'