AKTUELNO

Predstavnici četiri sindikata prosvete tražili jednokratnu pomoć u januaru.

Ministar Srđan Verbić zamolio je predstavnike sindikata da napišu zajednički plan za izmenu koeficijenta, kako bi se isti zahtev uputio Vladi Srbije.

-Uskoro sledi sastanak rukovodstava četiri sindikata prosvete - rečeno je u saopštenju koje je potpisao predsednik SRPS Slobodan Brajković.

Takođe se navodi da su sindikati bili jedinstveni u stavu da je projekat platnih razrada unapred propao. Ono što je sindikatima bitno jeste da se obrazovanju obezbedi veći budžet.

-Ovako zamišljeni platni razredi (ukoliko ikada budu na snazi) ne bi ispravili nepravde u javnom sektoru, nego bi, naprotiv, ozakonili postojeću disproporciju plata u javnom sektoru na više godina, suspendovali razne odredbe Zakona o radu i kolektivnih ugovora i obrazovanju nanele mnogo štete, a nikakvu korist. Stav sindikata je bio i da je obrazovanju potreban veći budžet, a način na koji će to biti ostvareno nije važan - piše u saopštenju.

Dodaje se i da je sastanak organizovalo Ministarstvo prosvete na zahtev četiri sindikata prosvete, a razlog je insistiranje sindikata da se hitno pristupi rešavanju materijalnog položaja zaposlenih u obrazovanju, u smislu ispunjenja tačaka iz Sporazuma između Vlade i sindikata.

Autor: D. Jovanović

'