AKTUELNO

Glumica Radmila Živković, koja je preminula u petak 20. septembra, sahranjena je danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Njena ćerka Bojana Bambić neutešno je plakala, a posebno emotivan trenutak bio je kada je poljubila belu ružu i bacila je u majčin grob. Nju je sve vreme za ruku držao otac Predrag Bambić, Radmilin bivši suprug.

Foto: Pink.rs/N. Brajović

Sahrani su prisustvovali državni zvaničnici Ivica Dačić i Nikola Selaković, ali i brojni glumci i kulturni radnici, među kojima su Svetozar Cvetković, Molina Udovički Fotez, Tanja Bošković, Svetislav Bule Goncić, Ivana Vujić, Nataša Ninković, Iva Štrljić, Ivan Karl, Miljko Živojinović, Ivana Žigon...

Danas je, pre sahrane, u Narodnom pozorištu u Beogradu održana komemoracija Radmili Živković, na kojoj su govorili Bule Goncić, Ivica Dačić i Nikola Selaković.

Radmila Živković rođena je 14. januara 1953. godine u Kruševcu. Glumačku karijeru započela je krajem šezdesetih godina, a od tada je postala prepoznatljivo lice jugoslovenskog filma, pozorišta i televizije.

Foto: Pink.rs

Njeni nastupi u filmovima kao što su Naivko, Sabirni centar, Mrtav 'ladan i Položajnik ostali su upamćeni kao remek-dela, dok je u televizijskim serijama osvojila srca gledalaca svojim ulogama Đilde u Srećnim ljudima, Jovanke Ljutić u Stižu dolari i nezaboravnom glavnom ulogom u seriji Ulica lipa. Ipak, najviše će biti pamćena po ulozi tetke Doke u kultnom bioskopskom hitu Zona Zamfirova, koji je obeležio jedan od najvećih uspeha domaće kinematografije. Njeno prisustvo na sceni i ekranu, kao i sposobnost da dočara različite likove, učinili su je jednom od najvoljenijih glumica svoje generacije.

Smrt Radmile Živković veliki je gubitak za srpsku kulturu, a njen doprinos umetnosti ostaje kao neprocenjivo nasleđe za buduće generacije.

Autor: Darko Tanasijević