AKTUELNO

Legendarna umetnica Radmila Živković počivaće u Beogradu, na Novom Groblju u Aleji zaslužnih građana, a sahrani prethodi opelo.

Najbliži su se okupili, kako bi slavnu umetnicu ispratili na večni počinak. Porodica, prijatelji i kolege okupili su se ispred kapele gde njena ćerka Bojana Bambić i bivši suprug Predrag primaju saučešće.

Podsećamo komemoracija prvakinji Narodnog pozorišta održana je danas u njenom matičnom teatru, gde će se prijatelji, kolege i poštovaoci oprostitili od čuvene glumice. Na komemoraciji su govorili Svetislav Bule Goncić, Ivica Dačić i Nikola Selaković.

Na sahranu su među prvima stigli Svetozar Cvetković, Molina Udovički Fotez, Tanja Bošković, Svetislav Bule Goncić, Ivana Vujić, Nataša Ninković. Kovčeg je prekriven belim ružama, a polako pristižu brojne poznate ličnosti iz sveta kulture i umetnosti, kao i poštovaoci glumice.

Tu su i Ivan Karl, Gorica Popović, Miljko Živojinović... Opelo će služiti sveštenik iz crkve Pokrova Presvete Bogorodice na Zvezdari.

Radmila Živković rođena je 14. januara 1953. godine u Kruševcu. Glumačku karijeru započela je krajem šezdesetih godina, a od tada je postala prepoznatljivo lice jugoslovenskog filma, pozorišta i televizije.

Foto: Pink.rs

Njeni nastupi u filmovima kao što su Naivko, Sabirni centar, Mrtav 'ladan i Položajnik ostali su upamćeni kao remek-dela, dok je u televizijskim serijama osvojila srca gledalaca svojim ulogama Đilde u Srećnim ljudima, Jovanke Ljutić u Stižu dolari i nezaboravnom glavnom ulogom u seriji Ulica lipa. Ipak, najviše će biti pamćena po ulozi tetke Doke u kultnom bioskopskom hitu Zona Zamfirova, koji je obeležio jedan od najvećih uspeha domaće kinematografije. Njeno prisustvo na sceni i ekranu, kao i sposobnost da dočara različite likove, učinili su je jednom od najvoljenijih glumica svoje generacije.

Smrt Radmile Živković veliki je gubitak za srpsku kulturu, a njen doprinos umetnosti ostaje kao neprocenjivo nasleđe za buduće generacije.

Autor: D.T., N.B.