AKTUELNO

Šoto, mačak lutalica iz Teksasa, odvojio se od svoje porodice kada je nestao tokom jakog hladnog talasa u januaru 2022. Pronađen je 3.200 kilometara dalje u Springfildu u Masačusetsu, objavio je Dakin Humane Society na Fejsbuku.

Posle 33 meseca lutanja, Šoto, mršav i bespomoćan mačak, pronađen je zahvaljujući dobronamernom prolazniku u Springfildu. Ovaj grad je oko 145 kilometara jugozapadno od Bostona.

Kada je ta osoba dovela Šotoa u Dakin Humane Society, upotrebili su skener za mikročip i uspešno čuli zvuk kada su prešli preko implantata životinje.

Prihvatilište je tada kontaktiralo vlasnicu, Karlu. Kada je videla poziv iz oblasti Dakina u Masačusetsu, skoro da je odbila poziv, misleći da je reč o telemarketingu ili neželjenom pozivu.

"Srećom, stupili smo u kontakt", saopštilo je prihvatilište u objavi na Fejsbuku. "Karla je bez oklevanja planirala put da dođe po Šota, putovanje koje traje 26 sati u jednom pravcu od Teksasa!"

"Samo Šoto će ikada znati kako je stigao do Masačusetsa, šta je doživeo ili koga je sreo usput. Ta avantura će zauvek ostati njegova tajna", napisali su iz prihvatilišta, dodajući da su počastvovani što su ponovo spojili porodicu sa njihovim prvim mačkom "posle toliko vremena razdvojenosti."

Prihvatilište Dakin Humane Society je takođe istaklo da je sve ovo bilo moguće "zahvaljujući neverovatnoj moći mikročipa!"

Više korisnika Fejsbuka je proslavilo dugu Šotovu avanturu i srećan kraj.

"Barem je vaš mačak sigurno stigao iz Teksasa u Masačusets! Jadan mačak, voleo bih da znam njegovu priču, ali to je njegova tajna," napisao je jedan korisnik. "Obožavam srećne krajeve!"

"Presrećna sam zbog Šotoa! Kakvo je to okupljanje bilo. Plakala bih kao kiša," dodao je drugi.

Prihvatilište je napomenulo da, iako mikročipovi pomažu porodicama da se ponovo spoje sa svojim ljubimcima, oni ne koriste GPS tehnologiju i ne mogu se pratiti u realnom vremenu.

"Održavanje vaših kontakt podataka na mikročipu ažuriranim je od ključne važnosti u slučaju da se dogodi nezamislivo – da vaš ljubimac nestane", navodi prihvatilište na svom sajtu, piše People.

Autor: Jovana Nerić