AKTUELNO

Amerikanac Dalton Kamins, medicinski tehničar u Dečjoj bolnici "Riley" u Indijani, nije tek običan član medicinskog osoblja. Nekada je i sam ležao u ovoj bolnici, boreći se protiv dva različita oblika raka i suočavajući se s gotovo bezizlaznim situacijama.

Kaminsu, sada 24-godišnjaku, prvi put je dijagnostikovan limfom u 19. godini, nakon što je mislio da je zaražen COVID-19. Lečio se uspešno u dečjoj bolnici u Indijanapolisu, ali ga je samo nekoliko meseci kasnije zadesila nova bolest – druga vrsta raka.


Sada oporavljen, Kamins se vratio na onkološko odeljenje, ali umesto da leži u krevetu priključen na cevi i monitore, on je taj koji sada brine o mladim pacijentima, od kojih neki možda ne žele da uzmu lekove, baš kao što je i on nekada.

"Uvek pokušavam da shvatim osnovni razlog i da se povežem sa njima. Tada mogu da iskoristim to kako bih pomogao drugima", kaže Kamins koji iz prve ruke zna koliko može biti zastrašujuća dijagnoza raka.

"Otišao sam kod doktora i počeo da plačem"

Naime, kada je Kamins bio brucoš na koledžu u maju 2020, samo nekoliko meseci nakon što je pandemija COVID-19 počela, primetio je da često kašlje i iskašljava providnu sluz. Kako kašalj nije prolazio nedeljama, Kamins je otišao kod lekara, sumnjajući da ima novu bolest koja se širila.


Umesto toga, dijagnostikovan mu je difuzni B-ćelijski limfom velikih ćelija.

"Otišao sam kod doktora i počeo da plačem. Definitivno sam bio uplašen", priseća se on.

Prošao je mesece hemoterapije, ali oko četiri meseca kasnije dobio je visoku temperaturu, osećao se ledeno hladno i imao simptome septičkog šoka, pa je otišao na hitnu. Brzo je primljen na 25 dana na Dečju jedinicu intenzivne nege u bolnici "Riley" sa 10 procenata šanse za preživljavanje, prema njegovim lekarima.

"Stvarno nisu mislili da ću preživeti," kaže Kamins objašnjavajući da je njegova porodica bila pozvana da provede poslednje trenutke sa njim. Ali, na svu sreću uspeo je da pobedi i te minimalne šanse za oporavak nakon čega se vratio na regularno onkološko odeljenje, gde je završio lečenje.


Tri mesec kasnije - novi "udarac"

Kamins je mislio da je njegovo iskušenje gotovo, ali samo tri meseca kasnije doživeo je još jedan udarac kada mu je dijagnostikovan Hočkinov limfom.

"Kada mi je doktorka saopštila, grlila me je i plakala. Pomislio sam, ovo nije dobro. Izašao sam iz bolnice i jednostavno se slomio." priseća se on.

Ovog puta prošao je kroz tri meseca hemoterapije, zatim je u maju 2021. godine primio transplantaciju matičnih ćelija, nakon čega su sledile zračenja i godina održavajuće hemoterapije.

U međuvremenu, Kamins je uspeo da završi koledž sa diplomom medicinskog tehničara, zanimanja prema kojem ga je privuklo njegovo iskustvo. A kada je došlo vreme da odluči gde želi da radi u maju, izbor je bio lak - bolnica u kojoj se i sam lečio.

"Pošto sam imao gotovo svaki tretman za rak odgovaraću na što više pitanja i služiti kao osoba koja je prošla kroz mnoge iste izazove kao i njegovi pacijenti. Biti u mogućnosti da ih oraspoložim čak i kada su teški trenuci je nešto što volim da radim", zaključuje on.

Autor: Dubravka Bošković