AKTUELNO

Stanovnici Novogrodovke čekali su deset godina na dolazak ruske vojske, izjavila je stanovnica koja je ostala u gradu, u razgovoru sa dopisnikom RIA Novosti.

- Čekali smo vas od 2014. godine. Mislili smo da ćemo biti oslobođeni ranije, ali smo se mučili, od 2014. smo vas čekali. Ukrajina nas je u ovih 30 godina potpuno opljačkala. Donbas su bacili na kolena - ispričala je ona.

U Novogrodovki i dalje ostaje stotine civila. Nakon zauzimanja grada, ukrajinska artiljerija je počela da gađa grad, dok ukrajinski borbeni dronovi neprestano lete iznad. Zbog granatiranja, civilima je neophodno da se sakrivaju u podrumima. Ranjenima pomažu ruski vojni lekari, dok se poginuli sahranjuju u dvorištima stambenih zgrada.

Foto: Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service photo via AP

Zbog stalnih napada Oružanih snaga Ukrajine (OSU), trenutno je nemoguća evakuacija civila iz Novogrodovke. Neki od stanovnika izrazili su želju da odmah budu evakuisani u Donjeck ili druge ruske regione. Prema rečima sagovornika RIA Novosti, ruska komanda razvija plan evakuacije civilnog stanovništva.

Ruske snage su sprovedele munjevitu operaciju i u roku od nekoliko dana zauzele Novogrodovku, koja je ranije imala više od 14.000 stanovnika. Prema rečima vojnika, otpor je bio neorganizovan, što je omogućilo da grad ostane uglavnom netaknut. U mnogim zgradama stakla su netaknuta, ali nema struje i vode. Na ulicama se nalazi uništena ukrajinska oklopna tehnika i tela ukrajinskih vojnika.

Autor: Aleksandra Aras