AKTUELNO

Odabir pravog vremena za polazak na more je česta dilema među vozačima.

Iskusni vozači često menjaju mišljenje na osnovu prethodnih iskustava, dok novajlije traže savete kako bi izbegli potencijalne zamke. U zavisnosti od situacije – da li putujete sa malom decom, prijateljima ili partnerom – odluka može biti različita, piše sajt Polovni automobili.

Ovo su prednosti i mane vožnje danju i noću.

Danju: Gužve i vrućina

Vožnja tokom dana može doneti brojne izazove, kao što su gužve na putevima i visoke temperature. Međutim, većina automobila danas ima klima uređaje koji olakšavaju vožnju po vrućini. Korišćenje zavesica ili zaštita od sunca može dodatno zaštititi decu i putnike od direktnog sunčevog zračenja.

Informisanje o stanju na putevima i granicama može pomoći u izbegavanju gužvi. Pratite aktuelne informacije putem društvenih mreža, foruma i saveta prijatelja.

Noću: Umor i neispavanost

Vožnja noću može biti izazovna zbog povećanog rizika od umora i neispavanosti. Iako mnogi vozači preferiraju noćnu vožnju zbog manje saobraćaja i mirnije dece, važno je imati na umu da ljudi nisu prirodno noćna bića.

Foto: Pixabay.com/jonathanjudmaier

Mlađi i energičniji vozači mogu bolje podneti noćnu vožnju, ali stariji vozači i oni sa zdravstvenim problemima mogu imati više poteškoća. Planiranje unapred i spavanje pre noćne vožnje može pomoći u smanjenju rizika.

Strategije za sigurno putovanje

Ako ne možete da odspavate tokom dana pre noćne vožnje, razmislite o polasku veoma rano ujutro. Vožnja u 2-3-4 časa ujutro može vam omogućiti da izbegnete najveće vrućine, dok ste još uvek relativno odmorni.

Ako imate zdravstvene probleme, poput visokog pritiska ili nesanice, savetuje se vožnja tokom dana kako biste mogli da spavate noću i izbegnete dodatni stres.

Pauze su ključne za bezbednost

Bez obzira na to kada putujete, redovne pauze su ključne za održavanje koncentracije i energije. Ako osećate umor, odmah stanite i odmorite se. Kratko spavanje od pola sata može značajno poboljšati vašu budnost i sigurnost na putu.

Noćna vožnja: Rizici i izazovi

Vožnja noću donosi dodatne izazove, kao što su sporiji odziv i smanjena vidljivost. Ako doživite kvar ili hitan medicinski problem, pomoć može stići sporije nego tokom dana.

Foto: Pixabay.com

Pored toga, noćna vožnja ne garantuje izbegavanje gužvi. Mnogi vozači razmišljaju na sličan način, pa možete naići na slične gužve kao i tokom dana.

Prilagodite vožnju svojim potrebama

Na kraju, važno je slušati svoj organizam i prilagoditi planove vožnje svojim potrebama i mogućnostima. Bezbednost treba da bude prioritet – bolje je stići kasnije nego nikada ne stići na destinaciju.

Kada planirate putovanje, razmislite o tome šta vam najviše odgovara u pogledu odmora, komfora i sigurnosti. Uživajte u putovanju i bezbedno stignite na svoje odredište.

Autor: Marija Radić