AKTUELNO

Rešavanjem testa iz srpskog, odnosno maternjeg jezika započelo je polaganje male mature u Srbiji za 67.430 svršenih osmaka!

Razgovarali smo sa učenicima beogradske OŠ "Drinka Pavlović" i većina se složila da je test bio lakši čak i od probnog završnog ispita. Ali, kad su počeli da nam pričaju gde su zapeli, nije nam baš tako delovalo.

Svima je, izgleda, muku zadao poslednji, 20. zadatak, odnosno pesma Desanke Maksimović "Gračanica". Iako su za većinu pitanja bili ponuđeni odgovori, to im nije baš mnogo pomoglo.

Mali maturanti iz drugih škola uglavnom su kiksnuli na istim pitanjima, a muku su mučili i sa 19. pitanjem, vezanim za Branka Ćopića i njegovo delo "Pohod na mjesec", pa stilskim figurama, veznicima u rečenici, motivima, lirskim subjektima, kao i prepoznavanjem značenja reči u tekstu... Mnogi nisu znali odgovor na 10. zadatak - koje je značenje reči revnost.

Njegove dve drugarice koje planiraju da upišu gimnaziju isto nisu znale šta znači revnost.

- Mislimo da su tu svi pogrešili. Poslednji zadatak s pesmom je bio najteži, verujemo da smo to svi promašili. I delo "Pohod na mjesec" je bilo zeznuto.

Budući srednjoškolci kažu i da su imali tremu, kao i da su supervizori bili strogi.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović: Pažljivo rešavajte zadatke i verujte u sebe

Ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović poželela je svim učenicima koji polažu završni ispit puno uspeha i dobre rezultate. - Pažljivo rešavajte zadatke, verujte u sebe i u znanja koja ste stekli u toku školovanja. Uverena sam da ćete ih uspešno pokazati i primeniti. Važno je da test radite bez treme i uspeh sigurno neće izostati - poručila je ministarka, koja je juče obišla učenike osmog razreda OŠ "Dragan Lukić" u Beogradu.

Očekivali su, kažu, više gramatike, te ih je iznenadila književnost. Ono što smo primetili kao neko ko godinama prati polaganje male mature jeste da su ranije generacije bile pričljivije, rečitije, da su volele da objasne i dobre i loše detalje, znali su kako je glasila, maltene u reč, većina pitanja i odgovora... S vremenom se ta vrsta komunikacije gubila, tako da je ovaj poslednji razgovor sa učenicima bio izuzetno štur, mnogi se nisu sećali ni pitanja, bilo je onih koje je čak mrzelo da čitaju ona duga.

- Bilo je neko razumevanje teksta, ne sećam se kog... Nešto u vezi s Gračanicom - rekla nam je jedna devojčica, dok je drugi svršeni osmak dodao:

- Neko tumačenje je bilo i neka reč revnost... Već sam zaboravio šta sam radio... Analiza Desankinog dela je bila teška, pokušaću da se žalim jer ne znam kako objektivno to da uradim.

Danas matematika, pa izborni predmet

Ovo je princip bodovanja Učenici danas polažu test iz matematike, a sutra iz izbornog predmeta (biologija, geografija, istorija, hemija i fizika). Na izbornom testu moguće je osvojiti najviše 12 bodova, dok se na testovima iz srpskog i matematike može osvojiti po 14. Svaki test ima 20 zadataka, i to devet osnovnog nivoa, sedam srednjeg i četiri naprednog nivoa. Na osnovu opšteg uspeha kandidat može da ostvari najviše 60 bodova, a na osnovu uspeha na završnom ispitu najviše 40.

Njegove dve drugarice koje planiraju da upišu gimnaziju isto nisu znale šta znači revnost.

- Mislimo da su tu svi pogrešili. Poslednji zadatak s pesmom je bio najteži, verujemo da smo to svi promašili. I delo "Pohod na mjesec" je bilo zeznuto.

Budući srednjoškolci kažu i da su imali tremu, kao i da su supervizori bili strogi.

ČINJENICE

67.430 đaka polaže završni ispit 22. juna biće objavljeni preliminarni rezultati 25. juna objavljuju se konačni rezultati male mature u školi i na portalu Moja srednja škola 26. i 27. juna popunjavaju se liste želja 2. jula biće raspodela po srednjim školama i obrazovnim profilima 2- 6. jula traje upis u srednje škole

Autor: Aleksandra Aras