AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je večeras pred Američko-izraelskim komitetom za javne poslove u Vašingtonu istakao da je ponosan na istrorijsko prijateljstvo sa jevrejskim narodom i najavio otvaranje zvaničnog diplatskog predstavništva naše zemlje u Jerusalimu.

Predsednik AIPAC-a, najuticajnije lobističke organizacije, Beci Berns Korn je Vučića predstavio kao prvog šefa države sa Balkana koji učestvuju na skupu AIPAC, što su učesnici pozdravili aplauzom stojeći.

Vučić je na početku obraćanja, pred 20.000 ljudi, govorio o tome što je Srbija u najtežem periodu za vreme I svetskog rata, podržala pravo Jevreja da imaju svoju državu.

- Pretpreli smo velike žrtve zajedno u II svetskom ratu od strane marionetske nacističke tvorevine NDH - rekao je Vučić.

Predsednik je ukazao da imamo veoma kompleksnu situaciju u regionu i da se suočavamo se brojnim teškoćama.

- Pokušavali smo da nađemo najbolji mogući način da uradimo nešto zvanično u Jerusalimu i otvorićemo veoma brzo ne samo predstavništvo PKS, već i državnu kancelariju sa zvaničnom srpskom zastavom- rekao je Vučić.

To je isto naš način da pokažemo poštovanje prema Jevrejima

Istakao je da je ponosan da može reći da su Srbi i Srbija oduvek bili u tako dobrim odnosima sa Jevrejima da ne može ništa dodati tome.

Srpski predsednik je podsetio da je predsednik Izraela Ruven Rivlin pre dve godine posetio Srbiju i zajedno sa Vučićem otvorio ulicu sa imenom Teodora Hercla.

- Volimo Jevreje, uvek smo imali dobre odnose i radićemo sve da unapredimo te odnose - rekao je Vučić na kraju govora. 

Vučić je ukazao da su Srbi i Jervreji doživeli istu strašnu sudbinu u Drugom svetskom ratu u koncentracionim logorima.

- Uvek smo bili podrška tokom istorije, pa i danas. Rekao bih da nisam baš dobargovornik, znate, ali reći ću samo nekoliko stvari što smo uradili za naše prijateljstvo nedavno. 2016. godine smo postali prva zemlja u celoj Evropi koja je donela zakon o restituciji imovine Holokausta. Do sada smo jevrejskim opštinama u Srbiji platili višeod 30 miliona evra. Nedavno smo usvojili novi predlog za memorijalni centarkoji služi za sećanje na sve one Jevreje koje su nacisti ubili u tom logoru uBeogradu tokom Drugog svetskog rata - rekao je predsednik Srbije

Istakao je da je bio jedini predsednik koji koji je obeležio 75. godišnjicu oslobađanja Aušvica, podizanjem zastave sa Davidovom zvezdnom ispred predsedničke zgrade.

#Aleksandar Vučić

'