AKTUELNO

Premijerka je rekla da, ako se uporede uslovi u kojima se danas održavaju izbori, sa uslovima do 2012. godine, jasno je da je razlika drastična, počevši od medija.

"Izborni uslovi danas i do 2012. godine ne mogu da se uporede"

Predsednice Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, predstavila je rezultate rada Radne grupe za saradnju sa OEBS-om i Kancelarijom za demokratske instituicije i ljudska prava, za unapređenje izbornog procesa u Republici Srbiji.

Premijerka je rekla da, ako se uporede uslovi u kojima se danas održavaju izbori, sa uslovima do 2012. godine, jasno je da je razlika drastična, počevši od medija.

- Te 2012. godine nije bilo medija koji su u potpunosti podržavali opozicione političke stranke i bili ništa osim kritički nastrojeni prema vlasti i Vladi. Nije bilo medija poput N1, Nova S, NIN, Danas, istraživačkih medija Krik, BIRN i slično. Republika Srbija danas ima najviše upravo tih istraživačkih medija, od bilo koje druge zemlje u našem okruženje. Svega ovoga nije bilo do 2012. godine – kaže Brnabić. 

Podseća da 2012. godine nije mogao da se proveri birački spisak, kao i da nije bilo moguće dobiti izvod iz matične knjige rođenih kako bi se birački spisak proverio.

Foto: Tanjug/Milica Nikolić

- Ništa nije bilo transparentno! Morali ste da tražite izvod iz matične knjige rođenih iz lokalne samouprave u kojoj ste rođeni, pa da ga čekate poštom ili da vam neko od rodbine to donese. Upravo je ovo osnova za transparentni birački spisak – kaže premijerka. 

Danas, kako kaže, govorimo o još više transparentnim izbornim uslovima i o još jačim demokratskim institucijama. 

- Ponosim se jer danas imamo takvu vrstu dijaloga i vrstu fleksibilnosti za dalje unapređenje izbornog procesa i demokratskih institucija. Vlada je u avgustu formirala radnu grupu koju predvodi potpredsednik Vlade ministar Nebojša Stefanović, a koja je efikasno i posvećeno radila na implementaciji preporuka, pre svega onih koje su proizašle iz interparlamentarnog dijaloga – kaže premijerka. 

Dodaje da je do sada urađeno mnogo, da nije bilo praznih obećanja i da u ovom trenutku ima oko 17 preporuka iz interparlamentarnog dijaloga, od kojih je preko 70 odsto već u potpunosti ispunjeno, uključujući i izmenu 4 važna zakona, da su data dodatna uputstva za sprečavanje funkcionerske kampanje i kako bi se odvojile političke uloge. 

"Zamolila sam Vučića da, što je maksimalno moguće, pomeri održavanje izbora"

Predsednica Vlade izjavila je da je lično zamolila predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se "maksimalno moguće" pomeri održavanje izbora, ali u skladu sa Ustavom i zakonom.

- Mogu da kažem da je predsednik bio protiv toga, ali pošto radimo kao tim, on je verovao svom timu i prihvatio moju molbu, iako je smatrao da je za SNS bilo bolje da se izbori održe što ranije - rekla je Brnabić u Vladi Srbije.

Ona je zahvalila predsedniku Srbije što je, kaže, prihvatio njenu molbu da se izađe u susret delu opozicije i zahtevima evroparlamentaraca.

"Čestitam građanima poboljšanje kreditnog rejtinga"

Premijerka je čestitala građanima Srbije poboljšanje kreditnog rejtinga Srbije sa nivoa BB na BB+, što znači poboljšanje kvaliteta života građana, bolje zarade, više stranih i doamćih investicija, povoljnije kamate i više ulaganja u infrastukturu, škole i bolnice.

- Za građane to znaci još više posla, kvalitetniji život i bolje zarade, više investicija i zato im čestitam na ovoj fenomenalnoj vesti - poručila je Brnabić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Foto: Tanjug/Milica Nikolić

Ona je istakla da, ukoliko se ovako nastavi, Srbija bi sledeće godine mogla da dođe do investicionog rejtinga što će, kako je ocenila, biti istorijski uspeh.

- Ovo je uspeh, ne samo vlade, predsednika Srbije, nezavisnih institucija, već svih građana poslodavaca, sindikata, svih nas koji smo radili zajedno da dođemo do ogromnog priznanja - istakla je predsednica Vlade Srbije.

Prema njenim rečima, pored nezaposlenosti koja je sada ispod 10 odsto, građane očekuju do kraja godine još povoljnih vesti, između ostalog, početak radova na izgradnji Moravskog koridora, završetak deonice na auto-putu Miloš Veliki,završetak prve faze naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu...

- Mislim da danas možemo biti ponosni i srećni na sve što smo postigli - rekla je Brnabić.

"Srbija 2025" krajem decembra

Vlada Srbije i predsednik Republike predstaviće 28. decembra program “Srbija 2025”, koji sadrži sve strateški važne investicione projekte i projekte za unapređenje života građana.

U nizu dobrih vesti koje je predstavila novinarima, Brnabić je rekla da će na kraju godine, zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, građane obavestiti i o važnim budućim planovima.

"Građani neće plaćati eko taksu"

Brnabić je rekla da "nema govora" da će građani plaćati paušalno oko 100 dinara mesečno ili 1.200 dinara godišnje eko taksu od 2020. godine.

- Mi ćemo u ponedeljak precizirati tu uredbu na osnovu koje su se pojavili novinski članci. Mi jesmo ove godine menjali uredbu da bi se eko taksa, pre svega za preduzeća i kompanije plaćala na način koji je transparentniji i da to ne bi bio parafiskalni namet za privredu koja posluje u Srbiji - objasnila je Brnabić.

Ona je dodala da je njen predlog za buduću Vladu Srbije da se ceo zakon koji reguliše tu oblast izmeni i da više ne postoje dve naknade.

- Predlog će biti da se taksa plaća na republičkom nivou i da se onda preraspodeljuje lokalnim samoupravama - rekla je Brnabić u Vladi Srbije.

#Ana Brnabić

'