AKTUELNO

Lideri SAD, Francuske, Nemačke i Kanade podržali su danas Veliku Britaniju u tvrdnji da je ruska vlada "skoro izvesno" odobrila upotrebu hemijskog otrova protiv bivšeg špijuna Sergeja Skripalja.

- Mi, lideri Francuske, Nemačke, SAD, Kanade i Velike Britanije, ponavljamo naše nezadovoljstvo zbog upotrebe hemijskog nervnog agensa, poznatog kao novičok, u Solsberiju 4. marta - navodi se u saopštenju koje su potpisali Emanuel Makron, Angela Merkel, Džastin Trudo i Tereza Mej.

Oni su naveli da imaju puno poverenje u procenu Velike Britanije da su dva osumnjičena zvaničnici ruske vojne obaveštajne službe GRU, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Britansko tužilaštvo juče je saopštilo da je podiglo optužnice protiv dvojice državljana Rusije, Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova, zbog trovanja novičokom Skripalja i njegove ćerke Julije 4. marta u engleskom gradiću Solsberiju.

Premijerka Tereza Mej rekla je u obraćanju poslanicima da je britanska obaveštajna služba zaključila da Petrov i Boširov rade za rusku vojnu obaveštajnu agenciju GRU.

Kremlj je danas saopštio da Rusija nema razloga da vodi istragu protiv dva čoveka koja je Velika Britanija optužila za pokušaj ubistva Skripalja i odbacio tvrdnje da je za napad odgovoran ruski predsednik Vladimir Putin.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da su optužbe Tereze Mej "neprihvatljive" i da "niko u ruskom rukovodstvu" nema ništa s trovanjem Skripalja, prenosi Asošiejted pres.

On je naveo da Rusija "nema nijedan razlog" da istražuje dva pojedinca koja je London juče optužio jer Velika Britanija nije tražila od Moskve pravnu pomoć u tom slučaju.

#Francuska

#Kanada

#Nemačka

#SAD

#Skripalj

#Velika Britanija

'