AKTUELNO

Pinkov portal donosi još jedan zanimljiv intervju sa međunarodnim ekspertima i komentatorima. U današnjem intervjuu Biljana Šahrimanjan Obradović razgovarala je sa Elijem Nachtom, zamenikom gradonačelnika Ašdoda, advokatom, analitičarem I autorom knjige “Razbijanje stereotipa”.

Eli Nacht ukazuje na veoma složenu poziciju Izraela na vrhuncu krize na Bliskom Istoku.

Gospodine Nacht kako ocenjujete trenutni odnos Srbije i Izraela u savremenom geopolitičkom kontekstu?

- Odnos Srbije i Izraela je sve važniji u današnjem geopolitičkom pejzažu. Obe zemlje dele posvećenost nacionalnoj bezbednosti i mi prepoznajemo vrednost saradnje na pitanjima kao što su borba protiv terorizma i regionalna stabilnost. Sadašnje geopolitičke veze Srbije i njen položaj u istočnoj Evropi predstavljaju značajne mogućnosti i interes za Izrael , kao i obrnuto.

U kojim oblastima Srbija i Izrael mogu da unaprede saradnju?

- Obim trgovine između Srbije i Izraela beleži značajan rast poslednjih godina. U 2021.godini trgovina između dve zemlje dostigla je približno 150 miliona dolara, što je povećanje u poređenju sa prethodnim godinama. Glavni izvoz iz Srbije u Izrael obuhvata poljoprivredne proizvode, mašine i farmaceutske proizvode, dok Izrael u Srbiju izvozi tehnologiju, odbrambenu opremu i razne robe široke potrošnje. Obe nacije su zainteresovane za dalje jačanje svojih ekonomskih veza, u oblastima kao što su odbrambena tehnologija, poljoprivreda i sajber bezbednost. Zajednička ulaganja u ovim oblastima mogu dovesti do značajnog napretka i obostrane koristi, posebno u poljoprivrednim inovacijama i bezbednosnim sposobnostima.

Šta Izrael očekuje od predstojećih predsedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama?

- Izrael predviđa da će predstojeći američki izbori ponovo potvrditi snažnu istorijsku dvopartijsku podršku Izraelu. Nadamo se nastavku politike koja obezbeđuje našu bezbednost i strateško partnerstvo. Očekujemo da će sledeća administracija prepoznati važnost stabilnosti na Bliskom Istoku i države Izrael kao izvora te stabilnosti. Izrael nije navikao da ratuje tako dugo. Ovo je koštalo našu ekonomiju, vojsku i društvo veoma visokom cenom. Računamo na našeg najvećeg i najbližeg saveznika da će biti uz nas u ovim teškim vremenima kao i uvek do sada.

Foto: Privatna arhiva

Kako je teroristički napad 7.oktobra oblikovao međunarodnu poziciju Izraela?

- Teroristički napad 7. oktobra dramatično je promenio međunarodni položaj Izraela. On je podvukao stalnu pretnju terorizma i naglasio neophodnost snažne međunarodne podrške za pravo Izraela da se brani. Ovaj incident je ojačao naše saveze i skrenuo pažnju na šire implikacije terorizma na globalnu bezbednost. I još jednom je izoštrena potreba Izraela za izraelskim zagovaračkim radom i saradnjom sa međunarodnim medijima, kako bi se osiguralo da tačne informacije o Izraelu dođu do globalne publike, boreći se protiv dezinformacija.

Šta je prioritet Izraela u vezi sa pretnjama Hezbolaha, Hamasa i iranske strategije vatrenog prstena?

- Primarni fokus Izraela u pogledu pretnji od Hezbolaha, Hamasa i iranske regionalne strategije je odvraćanje i odbrana. Dajemo prioritet prikupljanju obaveštajnih podataka, vojnoj spremnosti i jačanju saveza sa zemljama koje dele našu zabrinutost u vezi sa ovim terorističkim grupama. Situacija je pokazala da u našem komšiluku treba da imamo tehnološku i vojnu nadmoć, inače ćemo prestati da postojimo.

Da li je Izrael promenio svoju politiku prema Rusiji posle 7.oktobra?

- Posle događaja od 7. oktobra, Izrael je pažljivo vodio svoju politiku prema Rusiji. Iako prepoznajemo složenost naših odnosa, posebno u vezi sa Sirijom i Iranom, bili smo duboko razočarani ruskom administracijom kada je pozdravila i podržala terorističke organizacije poput HAMAS-a, posebno nakon događaja 7. oktobra kada smo svi videli na šta su sve sposobni. Po mom shvatanju, Rusija šalje svetu pogrešnu poruku ko su dobri, a ko loši momci. Crvena linija je i kada je u pitanju politika. Dugi niz godina smo imali veoma dobre i plodne odnose sa Rusijom kao značajnim igračem u regionu Bliskog istoka, štaviše, imamo veliku jevrejsku zajednicu u Rusiji i naša odgovornost je da brinemo o njihovoj dobrobiti, ista situacija je i obrnuto, za rusku zajednicu koja živi u Izraelu. Važno je naglasiti da naš primarni interes ostaje bezbednost Izraela i jevrejske nacije širom sveta. Spremni smo da radimo i sarađujemo sa svima koji su deo ove strategije. Nastavićemo da sarađujemo sa Rusijom za dobrobit obe naše nacije.

Autor: Biljana Šahrimanjan Obradović