AKTUELNO

Korisnici pejdžera primili su poruku koja je izgledala kao da dolazi od vođa Hezbolaha.

Izrael je izveo operaciju eksplozije pejdžera u utorak sakrivši eksplozivni materijal u novu seriju pejdžera tajvanske proizvodnje uvezenih u Liban, prenosi ekskluzivno Njujork tajms, pozivajući se na američke i druge zvaničnike obaveštene o operaciji.

Naime, kako tvrde, Hezbolah je pejdžere naručio od kompanije Gold Apolo na Tajvanu, a njima su manipulisali pre nego što su stigli u Liban. Većina pejdžera je bio model AP924, iako su tri druga Gold Apolo modela takođe bila uključena u isporuku.

Eksplozivni materijal je bio ugrađen pored baterije u svaki pejdžer, prenosi Njujork tajms pozivajući se na izvore. Takođe je instaliran prekidač koji se daljinski aktivirao da detonira eksploziv.

U 15:30 sati, po lokalnom vremenu u Libanu, korisnici pejdžera primili su poruku koja je izgledala kao da dolazi od vođa Hezbolaha, piše Njujork Tajms. Umesto toga, poruka je aktivirala eksploziv. U tom je trenutku najmanje devet ljudi poginulo, a više od 2.800 je povređeno.

Kako tvrdi Njujork tajms uređaji su bili programirani da daju zvučni signal nekoliko sekundi pre nego što eksplodiraju.

Hezbolah je, podsećamo, već optužio Izrael da je organizovao napad, ali je opisao samo ograničene detalje svog razumevanja operacije. Izrael nije komentarisao napad, niti je rekao da stoji iza njega.

Američki i drugi zvaničnici razgovarali su za Njujork tajms pod uslovom da ostanu anonimni zbog osetljive prirode operacije.

Nezavisni stručnjaci za sajber bezbednost koji su proučavali snimak napada rekli su da je jasno da je samo određena vrsta eksplozivnog materijala mogla da izazove veličinu i brzinu eksplozije.

- Alarmi su verovatno modifikovani da izazovu ovu vrstu eksplozije, to nije bila samo pregrejana baterija - rekao je za Njujork tajms Mikko Hiponen, softverski stručnjak i savetnik za sajber kriminal u Evropolu.

Keren Elazari, izraelski analitičar sajber bezbednosti za Njujork tajms, prokomentarisao je da je Izrael pogodio Hezbolah tamo gde je najranjiviji.

Naime, početkom ove godine lider Hezbolaha Hasan Nasralah strogo je ograničio upotrebu mobilnih telefona, koje je smatrao sve ranjivijim na izraelski nadzor.

- Ovaj napad ih je pogodio u Ahilovu petu jer su uništili njihova centralna sredstva komunikacije - rekao je Keren Elazari.

U ovom trenutku, zaključuje Njujork tajms, ostaje nejasno tačno kada su pejdžeri naručeni i kada su stigli u Liban.

Rojters: Mosad ubacio eksploziv u 5.000 pejdžera

Izraelska špijunska agencija Mosad ubacila je eksploziv u 5.000 pejdžera koje je uvezla islamistička organizacija Hezbolah, nekoliko meseci pre jučerašnjih detonacija u Libanu i Siriji.

Rojters je to objavio, pozivajući se na visokog libanskog bezbednosnog zvaničnika i još jedan izvor koji nije imenovan.

Britanska agencija navodi da je ova operacija bila Hezbolahov bezbenosni propust bez presedana i da je dobvela do toga detonacija hiljada pejdžera širom Libana, pri čemu je stradalo devet ljudi, a skoro 3.00 osoba je ranjeno, uključujući borce Hezbolaha i ambasadora Irana, zemlje koja podržava ovu islamističku organizaciju.

U Siriji je u detonacijama ranjeno 14 osoba.

Libanski bezbednosni izvor kazao je Rojtersu da su pejdžeri nabavljeni od tajvanske kompanije "Gold Apolo", ali su iz te kompanije saopštili da oni nisu proizveli uređaje, već da je to uz dozvolu da koristi njihov brend uradila firma po imenu BAC, o kojoj nema više detalja.

Hezbolah je najavio da će se osvetiti Izraelu, dok Izraelske odbrambene snage (IDF) nisu želele da komentarišu eskplozije u Libanu.

- Otpor će biti nastavljen, (a to su) naše operacije podrške Gazi, njenom narodu i njenom otporu, što je odvojeno od teške kazne koju kriminalni neprijatelj (Izrael) treba da očekuje kao odgovor na ovaj masakr - poručeno je iz Hezbolaha.

Autor: Dubravka Bošković