AKTUELNO

Španska policija je pokrenula akciju protiv turista koji ostavljaju svoje stvari na plažama kako bi rezervisali mesta. Ova praksa može rezultirati novčanom kaznom od čak 250 evra.

Policijski službenici sada konfiskuju stolice, ležaljke i suncobrane ostavljene bez nadzora na plažama. Zaplenjeni predmeti se odnose u lokalne policijske stanice, a turisti moraju platiti kaznu da bi ih povratili.

U obalnim područjima Španije, uključujući Balearska i Kanarska ostrva, na snazi su propisi koji zabranjuju postavljanje peškira i ležaljki pre 9 časova ujutru. Ovo je deo napora da se omogući nesmetano čišćenje plaža.

Ove nove mere su samo deo šire kampanje Španije za regulisanje turizma, koja je ovog leta izazvala i proteste lokalnog stanovništva. Na nekim mestima, poput ostrva Majorka, demonstranti su čak pokušali da "povrate" plaže za lokalno stanovništvo.

Društvene mreže su pune snimaka policijskih akcija, izazivajući različite reakcije korisnika. U grupama posvećenim španskom turizmu na Fejsbuku, lokalni stanovnici objašnjavaju situaciju:

"Gde su ljudi? Reći ćemo vam, spavaju ili doručkuju kod kuće. Ovu praksu, koja se sprovodi već dugi niz godina, počinju da regulišu gradska veća. Nije normalno doći u 10 ujutru i videti da je drugi red plaže pun, ali okolo nema nikoga."

Ovog leta, hiljade protestanata izašlo je na ulice španskih gradova izražavajući nezadovoljstvo masovnim turizmom u zemlji, piše Daily Mail.

Autor: Dubravka Bošković