AKTUELNO

Tim Volc (Tim Walz) je kandidat kojeg je izabrala Kamala Harris za svog potpredsednika, što nam govori u kom pravcu će ona voditi svoju kampanju u narednih 90 dana, koliko je ostalo do izbora za predsednika Amerike koji će se održati 5. novembra 2024. godine.

U Americi, na predsedničkim izborima, kandidat za predsednika bira svog potpredsednika i zajedno sa njim nastupa na izborima. Zajedno vode kampanju i zajedno se pojavljuju na izbornom listiću, tako da izbor potpredsednika može da nam kaže mnogo o tome u kom pravcu će se odvijati kampanja i kojem glasačkom telu žele da se približe. Naravno, sve ovo može da nam pomogne da procenimo kakav rezultat će kandidat postići na izborima.

Na američkim izborima postoje dva načina na koji se bira potpredsednik. Prvi način je da kandidat za predsednika izabere osobu koja ima ekstremnije stavove od njega i time se približi grupi koja ima te stavove, ili može da izabere umerenijeg kandidata od sebe i time se približi glasačima sa druge strane. Način na koji će biti izabran potpredsednik zavisi od same političke orijentacije predsedničkog kandidata, koji u odnosu na sebe treba da izabere kandidata koji će mu najviše doprineti u dobijanju glasova.

Kod predsedničkih kandidata koji su umerene političke orijentacije, kandidat koji ima energičnije stavove može da doprinese većoj izlaznosti kod svoje baze, dok je predsednički kandidat taj koji pokušava da dobije umerenije glasove i glasove neopredeljenih.

U slučaju predsedničkog kandidata Trampa, koji je za svog potpredsednika izabrao J.D. Vansa, imamo situaciju da je Tramp izabrao kandidata koji je sličan njemu i koji ga prati u stavovima i retorici. Ovo nije bio najbolji izbor za Trampa pošto nastup J.D. Vansa ne može da mu donese puno glasova kod umerenih i neopredeljenih glasača, dok je Tramp taj koji je oformio MAGA pokret i samim tim on je taj koji ima najveći uticaj kod tih glasača, a Vans koji prati MAGA doktrinu ne može da doprinese puno u ubeđivanju novih glasača da glasaju za njega.S druge strane, imamo Kamalu Harris koja je izabrala Tima Volca, koji predstavlja komplementarnu osobu njoj, i samim tim može da joj obezbedi glasove iz biračkog tela na koje ona nema uticaj. Ovim je Kamala obezbedila daleko šire glasačko telo nego što ima Tramp, samim tim i veću mogućnost da dobije veći broj glasova od Trampa.

Žene više glasaju za demokratske kandidate, a muškarci za republikanske, ali postoji podela na urbano stanovništvo koje više glasa za demokrate i ruralno koje glasa za republikance. Kod ovog preklapanja ostaje suburbana populacija žena koje mogu da glasaju za obe stranke, a Kamala upravo gađa to biračko telo, jer veliki broj žena koje imaju konzervativne stavove glasaju za republikansku partiju. Izborom potpredsednika koji je bio predstavnik u Predstavničkom domu Kongresa i predstavljao ruralni kongresni distrikt iz Minesote, koji je podržavao dosta konzervativnih ideja, kao i što je bio jedan od predstavnika koji je najviše radio sa predstavnicima republikanske partije i dobijao visoke ocene konzervativnih organizacija, vidimo da je Kamala izabrala kandidata koji će ući u Trampovo glasačko telo.

Pored navedenog, na mesto kandidata za potpredsednika dolazi sa mesta guvernera Minesote i ima veliko vojno iskustvo, što se u Americi, a pogotovo u konzervativnim krugovima, jako ceni. U Nacionalnoj gardi je proveo 24 godine.

Kamala je odlučila da napadne Trampa tamo gde je najslabiji, a to znači da će Tramp morati da potroši ogromne resurse da bi zadržao te glasače kod sebe, što mu onemogućava da on napada neodlučno glasačko telo. Kamala je odigrala ofanzivno protiv Trampa i nada se da će joj to doneti pobedu.

Autor: Jovan Babić