AKTUELNO

I u Portugalu aktivno rade na iskopavanju litijuma.

Britanska kompanija Savana resursi, koja stoji iza litijumskog projekta Barozo u Portugalu, utvrdila je da su rezerve bogatije nego što se ranije mislilo.

Tehnički direktor kompanije, Dale Ferguson, je saopštio da su rezultati ispitivanja ukazuju na potencijal za širenje u „više pravaca“.

Rezultati koje smo danas objavili potvrđuju dvostruki potencijal, odnosno da ova rudna mesta imaju veći stepen mineralizacije nego što je ranije identifikovano.

Sa 60.000 tona poznatih rezervi, Portugal je već najveći evropski proizvođač litijuma za keramičku industriju.

Region Barozo jedno je od najbogatijih mineralnih nalazišta na svetu. Ovo područje prethono je bilo korišćeno za poljoprivrednu proizvodnju.

Projekat eksploatacije litijuma, koji bi trebalo da bude najveći rudnik u ​​zapadnoj Evropi, suočio se sa protivljenjem lokalnog stanovništva i ekologa kroz proteste, pravne izazove i odbijanja da se proda zemljište.

Oko 24 odsto potrebnog zemljišta je u privatnom vlasništvu, dok je 75 odsto zajedničko zemljište.

Savana planira da izgradi četiri otvorena rudnika litijuma u ​​severnom Portugalu. Kompanija ima za cilj da izvuče dovoljno litijuma godišnje za 500.000 EV baterija i počne proizvodnju 2026. godine.

S obzirom na to da proizvodnja treba da počne 2026. godine, predviđa se da će Barozo dostići protok od oko 1,5 miliona tona godišnje tokom procenjenog 14-godišnjeg veka trajanja rudnika. Procena je zasnovana na resursu od 20,5 miliona tona sa 1,05% litijum oksida.

Projekat ima procenjene rezerve od 28 miliona tona litijuma visokog kvaliteta.

Autor: Snežana Milovanov