AKTUELNO

Novi tip dizela - HVO100 - počeo je da se izdaje na nemačkim benzinskim pumpama.

Pumpe za ovo gorivo već postoje u nizu evropskih zemalja, između ostalih u Belgiji, Danskoj, Finskoj, Estoniji, Letoniji, Litvaniji, Holandiji, Norveškoj i Švedskoj.

HVO100 je hidratisano biljno ulje i ispunjava evropski standard kvaliteta EN 15940 za parafinski dizel. Ima veći broj (c80) od standardnog dizela i manji sadržaj sumpora i aromatičnih jedinjenja. Proizvodi se od biljnog ulja ili sirovina na bazi otpada (na primer, jestivo ulje).

Koji automobili mogu da idu na ovaj dizel?

Nisu svi automobili pogodni za nova goriva. Da li vaše vozilo može da koristi novo gorivo zavisi od odobrenja proizvođača za određeni model. Koji dizel je pogodan za vaš automobil možete pronaći, na primer, na poklopcu rezervoara i u uputstvu za upotrebu. U zavisnosti od proizvođača, neki modeli mogu da koriste nova goriva.

Koje prednosti donosi ovo novo dizel gorivo?
Prednosti za potrošača leže prvenstveno u mogućnosti vožnje na ekološki prihvatljiviji način. Sve u svemu, nova dizel goriva izazivaju do 90 odsto manje CO2, kaže ADAC.

Odluka o prelasku na HVO100 donosi veće troškove: razlika u ceni na pumpama iznosi 15 do 20 centi. Potrošnja ovih goriva mogla bi da bude nešto veća od one kod konvencionalnog dizela, navode nemački mediji.