AKTUELNO

Sastanak grupe 7 i Globalnog juga u Dohi biće održan ovog vikenda , a saveznicima Ukrajine prisustvo Kine u Kataru je značajno.

Preko 51 žarište u svetu je otvoreno, najveći fokus je na Ukrajini i na bliskom istoku.

- Rat je sadstavni deo ljudske civilizacije, praktično nikada nisu bili neki periodi bez ratova što većeg, što manjeg intenziteta - rekao je u Novom jutru Marko Lakić, novinar Politike.

- Mi smo Srbi ispali teške naivčine, naročito u 20. veku. Oni hoće da nas tuže za taj genocid, ali moje je pitanje kako im nije prvo palo na pamet da tuže hrvatsku vojsku koja 1995. godine ušla kod Drvara, nego su stalno okrenuti na ovu stranu i sve što im ne valja dolazi iz Beograda, a to već postaje frustrirajuće - rekao je Lakić.

Foto: TV Pink Printscreen

- Danas je 1. maj i prva asocijacija nam je praznik rada ali danas je i obeležavanje godišnjice Bljeska, akcije posle koje su proterani srbi iz Zapadne Slavonije, gde su nekada bili većina, a danas ih ima tek u tragovima. Treba i toga da se setimo jer je to jedno od svedočanstava zločina - rekao je Marko Matić, izvršni direktor Centra za odgovorne medije.

- Svakako to je deo odmeravanja snaga između Zapada i Rusije. Sama činjenica da Rusija ne prisustvuje tom sastanku, postavlja se pitanje kako da se postigne neko mirovno rešenje u Ukrajini bez Rusije koja je jedan od ključnih učesnika. Ovo je pokušaj diplomatske izolacije Rusije, pre svega pokušajem da se dovede Kina na taj sastanak i ovo je pokušaj da se Rusiji pošalje poruka da sam vojni ishod rata u Ukrajini neće uticati na sudbinu Ukrajine kao države. To je pokušaj da se izvrši pritisak na Rusiju da razgraniči da li ima bezbenosne ili teritorijalne probleme u Ukrajini - rekao je Matić.

Foto: TV Pink Printscreen

- Kada je počeo rat u Ukrajini oni su rekli da ih ta teritorija ne zanima i da žele samo da Ukrajina bude demilitarizovana i da neće postati članica NATO- rekao je Matić.

- Da se dogodi najpovoljniji scenario po Rusiju, da zauzme celu Ukrajinu, kad tad će morati da se povuku- dodao je Matić.

- Oni razgovaraju o primirju za Ukrajinu, a nemaju drugu stranu pri čemu Rusima sada dobro ide, zašto bi oni sputavali svoje prohteve- nadovezao se Lakić.

- Ukrajina je prilično na ivici kolapsa, to je ekonomski iscrpljena zemlja, nema više vojske, umorni su ljudi od rata posle dve godine- rekao je Lakić.