AKTUELNO

Devojčica je imala 14 ili 15 godina.

Stjuardesa aviokompanije "Alaska erlajns" Šila Frederik spasila je tokom leta iz Sijetla za San Francisko devojčicu koja je bila žrtva trgovine ljudima.

Devojčica je bila raščupana i u skromnoj odeći, dok je čovek pored nje bio u skupocenom odelu i uglađen. Stjuardesa je shvatila da devojčica, koja ima 14 ili 15 godina, izgleda uplašeno jer je izbegavala kontakt očima, prenosi klix.ba.

-Nešto mi je iznutra govorilo da to nije u redu. Pokušala sam da razgovaram sa njima, ali je je muškarac bio grub i odbojan, dok je devojčica ćutala - rekla je 49-godišnja stjuardesa.

Ona je ostavila je poruku za tinejdžerku u toaletu, na koju je kasnije dobila odgovor "Potrebna mi je pomoć".

Stjuardesa je obavestila pilote koji su prosledili poruku policiji u San Francisku, pa je muškarac odmah nakon sletanja uhapšen.

Navodi se da su Frederikova i njene koleginice i kolege završili kurs na kojem su naučili kako da prepoznaju znakove trgovine ljudima i kako da reaguju u toj situaciji.

Česti znaci su kada se vidi da neko kontroliše drugu osobu, koja ima masnice ili ogrebotine, ne odgovara na pitanja i izbegava kontakt očima.

-Stjuardesa sam 10 godina i nakon što sam završila kurs pomislila sam koliko je ovakvih devojčica i dečaka prošlo pored mene, a da nisam shvatila o čemu je reč - kazala je Frederikova.

Navodi se da je u SAD samo u prošloj godini uhapšeno 2.000 krijumčara ljudima i identifikovano 400 žrtava.

Č.N.

#Avion

#Spašavanje

#Stjuardesa

'