AKTUELNO

Organizatori protesta koji se svakodnevno održavaju širom Makedonije poručuju predsedniku da ne poklekne pred ucenama i ultimatumima, te da očuva suverenitet države.

Novoizabrani predsednik Sobranja Talat Džaferi, iz albanske partije DUI, dobio je ključeve od kabineta predsednika parlamenta, a po ulasku u kabinet uneo je i zastavu Albanije, što je u delu makedonskih medija protumačeno kao da je time jasno pokazao svoje namere.

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov primio je pismo Talata Džaferija u kojem on Ivanova informiše da je dovršen proces za formiranje parlamentarne većine i izbor predsednika skupštine. U pismu je dodao da očekuje od Ivanova da dalje postupi u skladu sa makedonskim ustavom, te da ima rok od 10 dana da preda svoj mandat.

Foto: Tanjug AP

Protesti Građanske inicijative "Za zajedničku Makedoniju" se nastavljaju, a organizatori zahtevaju vanredne izbore i ukidanje tiranske platforme. Kako su istakli, oni brane državne i nacionalne interese.

- Izborom Džaferija su pogaženi demokratija, ugled i reputacija Makedonije. Nastavićemo da se borimo za našu državu. Rekli smo predstavnicima međunarodnih organizacija da je način izbora sraman i da je ovo opasan presedan koji će izazvati mnogo problema u budućnosti - rekao je jedan od organizatora za televiziju Pink.

Politički analitičar Aleksandar Daštevski smatra da će Ivanov ipak dodeliti mandat Zaevu, jer je odluka konačno postala legitimna.

Foto: Pink.rs

- Odluka svakako nije legalna, ali ceo svet je već priznao Džaferija. Smatram da će se mandat dodeliti, pa čak i ako se ne dodeli, oni će napraviti vladu - rekao je Daštevski za TV Pink.

Novinar Cvetin Čilimanov smatra da je Ivanov pod ogromnim pritiskom i da će dati mandat.

- Ako predsednik odbije da da mandat, nije isključeno da se opet organizuje paralelna skupština kako bi se izabrala vlada, po istom principu po kojem je izabran Džaferi - smatra Čilimanov.

Foto: Tanjug

Glavni i odgovorni urednik TV Sitel Dragan Pavlović Latas rekao je da je neosporno da je učinjen državni udar.

- Kao što se desilo Makedoniji, desiće se i vama. Ono što povezuje region sa ovim slučajem jeste stvaranje Velike Albanije, što je cilj svih ovih poteza, a rezultat je formiranje treće albanske države. Nažalost, Makedonija nema snage da se odupre ovom državnom udaru - smatra Latas.

#Makedonija

#Talat Džaferi

#Zoran Zaev

#Đorge Ivanov

'