AKTUELNO

Primarno je pominjan pod nazivom Zabatka, a posebno je zanimljiv podatak da je ovaj grad tokom svoje duge istorije naziv menjao čak preko dve stotine puta

Iako postoje dokazi da su ljudi područje današnje Subotice naseljavali još u periodu poslednjeg ledenog doba, u pitanju je zapravo vrlo "mlad" grad, budući da je od 2007. godine Subotica i stekla zvanično status grada. I ne samo da je na području čitave Vojvodine na visokom, drugom mestu po broju stanovnika, već je u pitanju i najseverniji grad Srbije.

Zvanično je krajem 14. veka zabeleženo i prvo pominjanje grada.

Primarno je pominjan pod nazivom Zabatka, a posebno je zanimljiv podatak da je ovaj grad tokom svoje duge istorije naziv menjao čak preko dve stotine puta.

Neke od subotičkih znamenitosti

Kao znak raspoznavanja ovog pitomog gradića neretko se pominje Gradska kuća. U pitanju je zdanje koje karakteriše stil mađarske secesije, uz elemente stila koji je vladao u doba romantizma. Arhitekte po imenima Komor i Jakob su 1912. godine izradile projekat za ovo zdanje, koje je vremenom postalo simbol grada. Osim po interesantnim vitražima, Gradska kuća u Subotici poznata je i po vidikovcu, koji se nalazi na 45 metara visine.

Deset godina pre Gradske kuće je u Subotici nikla i jevrejska bogomolja. Subotička sinagoga je još jedan objekat građen u stilu secesije.

Foto: Instagram.com/wwwsuboticacom

Nekoliko vekova ranije, 1726. godine, Subotica je postala bogatija za još jedan sakralni objekat. U pitanju je crkva koja je posvećena Vaznesenju Gospodnjem. Krajem prve decenije prošlog veka je na ovoj svetinji izgrađen i toranj, te je izrađen i ikonostas u njenoj unutrašnjosti.

U gradu postoji i Franjevačka crkva, koja je izgrađena daleke 1736. godine. Na mestu na kome se nalazi je tokom 15. veka postojalo utvrđenje, a u unutrašnjosti crkve se i danas mogu videti njegovi delovi.

Kuća Likovnih susreta savremenih umetnika danas se nalazi u zdanju, koje važi za još jednu od gradskih turističkih atrakcija. Čuvena palata Rajhl datira s početka prošloga veka. I zdanje koje je bilo u vlasništvu Ferenca Rajhla izgrađeno je u stilu secesije.

Park prirode nadomak grada

Kao deo istoimenog naselja nadomak Subotice, Palićko jezero je takođe i deo parka prirode.

Osim čuvenog jezera Palić, koje važi za jednu od atrakcija Subotice, u okviru istoimenog parka prirode nalaze se i stari park, kao i staništa vrsta koje su pod zaštitom. Međutim, to nije sve, jer ovaj park prirode uključuje i brojne kulturne vrednosti. Uz objekte koji su značajni u arhitektonskom smislu, tu je i Veliki park, na čijem ulazu se nalazi Vodotoranj.

Neizostavni deo posete Parku prirode i jezeru Palić, posebno za najmlađe je i obilazak zoološkog vrta. Razlog zbog koga je ovaj zoološki vrti toliko interesantan leži u činjenici da većina njehovih stanovnika nije zatvorena, kako je to uobičajeno. Uz to, u okviru Zoološkog vrta Palić pažnju privlači i izuzetno pažljivo uređena okolina. Tim pre što se u okviru botaničke bašte, koja se u samom zoološkom vrtu nalazi, mogi videti i mnoge vrste koje su okarakterisane kao autohtone, ali i mnoge druge zanimljive biljke, te naročito lepo uređene cvetne leje.

Autor: Zorica Lazarević