AKTUELNO

Američke službe pokušavaju da na Balkanu umanje uticaj Rusije i Kine i pokriju ceo svet u obaveštajnom smislu. Ističu daje njihova delatnost u Srbiji jasna - oboriti predsednika Aleksandra Vučića kako bi doveli poslušnije ljude koji neće tako drago primati Ruse i Kineze.

Američka obaveštajna zajednica sa budžetom od preko 40 milijardi dolara godišnje gubi u hibridnom, odnosno informatičko-analitičkom ratovanju od strane suprotstavljenih zemalja pre svega Rusije i Kine, kaže politički analitičar i publicista Tomislav Kresović. Dodaje da je sada potrebno Americi da se vrati na sistem operativca, čoveka i analitike.

Foto: TV Pink

Američka služba je prethodnih 25-30 godina podbacila u analitičkim procenama mnogih dešavanja u svetu, što je uticalo na pogrešne poteze establišmenta. To znači da se ide na sistem stimulisanja obaveštajnih mreža po svetu, jer je od 2000. došlo do gubitka operativaca, odnosno smanjenog broja ljudi na terenu. Ovo pokušavaju da nadomeste aktivirasnjem svojih spavača i krtica, koji će se infiltrirati u političke i ekonomske sfere kao i u nevladine organizacije - kaže Kresović za Pink.

Foto: TV Pink

Promene koje su najavljene u američkoj službi CIA verovatno su deo obračuna Donalda Trampa sa bivšim rukovodstvom agencije koje mu je "podmetalo nogu", smatra bivši obaveštajac službe Državne bezbednosti Božidar Spasić. Upravo zato se vrši transformacija službe.

- Američka služba je shvatila da, recimo, Rusi i Kinezi odavno imaju prisutne svoje agenture na terenu, dok oni imaju "obaveštajne rupe". Kada je reč o Srbiji, jasno je kao dan da je cilj oboriti predsednika Aleksandra Vučića, koliko god ga tapšali po ramenu. Žele da dovedu poslušnije ljude koji neće tako drago primati Ruse i Kineze - kaže Spasić.

Foto: TV Pink

Amerika je zainteresovana za ceo svet i njegovo pokrivanje u obaveštajnom smislu, kaže potpukovnik KOS-a u penziji Ljuban Karan. Žele da posebno sarađuju sa prijateljskim službama, a zna se koje su im partnerske službe u našem regionu. Zato ova najava šefice CIA treba da nas zabrine.

Foto: TV Pink

- Albanska, kosovska služba, ali i rumunska, bugarska - kaže Karan.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Novo jutro

#Špijunaža

'