AKTUELNO

Politički filozof Dragoljub Kojčić izjavio je danas da je radni ručak koji je u četvrtak održan u Briselu sa liderima Zapadnog Balkana, pokazao da su premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i njegov režim "kamen spoticanja" razvoja čitavog Balkana, da kao takvi predstavljaju problem ne samo za Srbiju i region, već i za EU.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ima kontinuitet u svom mandatu kroz koji prepoznaje kakva su raspoloženja političkih elita na Zapadnom Balkanu, rekao je Kojčić za Tanjug i ocenio da je ona ovaj sastanak sazvala kako bi svima pokazala da postoji jedinstvena volja EU za proširenjem.

"Srbija je tamo prepoznata zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću, kao najkonstruktiviji faktor u ovom delu sveta", rekao je on.

Kojčić je ukazao da sve teme koje je Fon der Lajen pokrenula na tom sastanku kao što su Zeleni koridor i efikasniji sistem međunarodnog plaćanja, su pokrenute sa najboljom namerom koju bi, smatra on, trebalo da prepoznaju i građani koji žive na AP KiM.

Kojčić je istakao da je još od ideje Otvorenog Balkana koja je bila u dobroj nameri da se poboljšaju ekonomske procedure i da se na taj način pomogne podizanju životnog standarda građana koji žive u regionu, očigledno da Kurti i njegov režim nemaju nikakvo razumevanje za to, jer su njihovi politički ciljevi nešto sasvim drugo, a to je da očiste tzv. Kosovo od Srba.

"Dobra strana je da se na ovom sastanku pokazalo da su oni klip u točkovima razvoja čitavog Balkana, i da na taj način ne samo da predstavljaju problem za Srbiju i region, već i za EU", poručio je on.

Kojčić smatra da EU danas u svetlu novih geopolitičkih odnosa posle svih ratova na Bliskom istoku i u Ukrajini, sve više pokazuje interes da se i geografski objedini u političku zajednicu i da primi sve one koji pripadaju Evropi kao kontinentu.

"Jedini kamen spoticanja u tome predstavljaju privremene institucije vlasti u Prištini, jer svi drugi možda brže ili sporije pristaju na tu ideju, neki možda sa malo više otpora kao što je bošnjačka strana u Bosni i Hercegovini", dodao je on.

Na pitanje šta to zemlje Zapadnog Balkana treba da ispune da bi postale deo EU, a šta treba da uradi Srbija, Kojčić je rekao da iako je Srbija već odavno ispunila sve kriterijume i norme EU za prijem u članstvo, jedini kamen spoticanja ka tome je režim Aljbina Kurtija i to što postoji podeljena svest u EU oko toga da li je Kosovo nezavisna država ili nije.

Što se tiče drugih zemalja, neke od njih, naročito BiH ne pokazuju spremnost na demokratsko i političko razrešavanje unutrašnjih razlika. Veoma često predstavljaju da je zajednički interes BiH ono što misli bošnjačka strana, bez konsultacija sa Republikom Srpskom", naveo je on i naglasio da je Srbija već duži niz godina spremna da bude članica EU i to u reprezentativnom značaju.

Autor: Marija Radić