AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se javnosti povodom situacije na Kosovu i Metohiji. Vučić je objasnio zašto nije doneta odluka o proglašenju okupacije Kosova i Metohije o kojoj se govorilo prethodnih dana.

- Tome su se mnogi radovali jer im se to činilo kao politička prilika da iskoriste zapadnu podršku za rušenje vlasti u Srbiji - rekao je on.

Istakao da bi svi takvi na kraju rekli da "tuđa deca treba da ratuju".

Naši pravni ekperti su bili protiv proglašenja okupacije Kosova i Metohiji, ističe Vučić.

- Međunarodna uprava na Kosovu je uspostavljena uz pristanak tada SRJ. Režim koji je uspostavljen je osoben, čak i formiranje tzv. vojske Kosova ne dovodi do toga da se deo teritorije može smatrati delom teritorije pod okupacijom, posebno jer je formiranje takvih oružanih grupacija nelegalno - u oštroj suprotnosti od Rezolucije 1244 i drugih pravila međunarodnog prava. Ako bi bila proglašena okupacija, oružanim grupama Albanaca na KiM bez obzira na njihov naziv bi se priznao status legalne oružane sile - rekao je Vučić.

- Ne smemo da im damo status legalne oružane sile. I to je prvi i ključni razlog zašto ne proglašavamo okupaciju danas. Nećemo da im damo bilo kakav pravni legalitet i legitimitet jer ga nemaju. Ovo što su uradili je gola sila njihovih zapadnih saveznika i albanska sila. Nema legalizacije i legitimizacije, zato nema odluke o okupaciji - rekao je Vučić i dodao da ima i drugih razloga.

Autor: Snežana Milovanov