AKTUELNO

Predsednik Francuske Emanuel Makron danas dolazi u dvodnevnu posetu Srbiji, tokom koje će s predsednikom Aleksandrom Vučićem razgovarati o brojnim važnim temama.

Predrag Rajić, savetnik predsednika Vlade Miloša Vučevića, govoreći o poseti predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji kaže da su snažne veze između francuskog i srpskog naroda.

Rajić je rekao da je u našim odnosima bilo i uspona i padova, ali da, kada se sve pogleda u celini, vidi se da imamo mnogo više toga što nas spaja, nego što nas razdvaja.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ja sam srećan zbog toga što smo mi poslednjih godina, zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, da dođemo ponovo do jednog visokog nivoa odnosa između dve države. Mislim da Aleksandru Vučiću dugujemo to što će Emanuel Makron drugi put posetiti Srbiju, od kako je predsednik Francuske - kazao je Rajić za Novo jutro TV Pink.

Kako je naveo, ne dešava se često da predsednici država koje su nuklearne sile posećuju države koje su daleko manje po svom geopolitičkom gabaritu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Sa druge strane, ovde imamo drugu posetu i to opet višednevnu, što govori i o jednom stepenu poverenja koje predsednik Makron ima u državu Srbiju i njene institucije - rekao je Rajić.

Prema njegovim rečima, Srbija ne može napredovati i ostvarivati svoje nacionalne interese ukoliko nema makar pristojne odnose sa zapadom.

- Predsednik Makron je taj koji neretko ističe koliko je Srbija važna za ovaj region - naveo je Rajić.

Prof. dr Dragana Mitrović sa Fakulteta političkih nauka kaže da ova poseta daje podsticaj jačanju bilateralnih odnosa između odnosa Francuske Republike i Republike Srbije.

Foto: TV Pink Printscreen

- U isto vreme pokazuje svima da Francuska vidi Republiku Srbiju kao ključnu zemlju regiona, koja to zaista i jeste, gledajući i demografski, tradicionalno kulturno, gledajući potencijale srpske privrede... Na ovaj način francuski predsednik želi da pokaže da je Francuska ta zemlja koja sa takvom Srbijom ima bolje odnose od drugih zemalja EU, unutar zapadnog Bloka i da ona možda ima pravi način da te odnose produbljuje - navela je Mitrović.

Ona je još jednom istakla koliko je veliki značaj posete predsednika Francuske.

Autor: Marija Radić