AKTUELNO

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta zatražio je danas od ministra spoljnih poslova Srbije Marka Đurića da pošalje najoštriji protest svom hrvatskom kolegi Gordanu Grliću Radmanu zbog neprihvatljivog hapšenja i izrečene zatvorske kazne od 15 dana krajiškom Srbinu Nemanji Beriću zbog toga što je pevao krajiške pesme.

Linta je zatražio od Đurića i da predstavnik Ambasade Srbije u Zagrebu poseti Berića (47) u zatvoru u Šibeniku kako bi se uverio o uslovima u zatvoru, postupanje prema njemu i kako bi mu pomogao u svakom pogledu, jer je, kako navodi Berić državljanin Srbije, saopštio je Saveza Srba iz regiona.

Linta dodaje da je Hrvatska policija uhapsila advokata Nemanju Berića u subotu na graničnom prelazu Bajakovo jer je tokom vožnje automobila snimio sebe kako peva krajiške pesme "Do Dinare niđe ne stajem" i "Mala kuća" i to objavio na Fejsbuku.

Predsednik Saveza Srba ocenjuje da je sudija za prekršaje u Šibeniku Berića osudio na "skandaloznih" 15 dana zatvora.

Dodaje da Berić živi u Beogradu, a uhapšen je prilikom povratka u Srbiju nakon boravka u rodnom selu Uzdolje kod Knina.

Linta naglašava da je presuda Beriću koju je doneo Opštinski sud u Šibeniku još jedna od mnogih etničkih motivisanih i duboko nepravednih presuda donetih s ciljem da se krajiški Srbi zastraše i odreknu korena i svog krajiškog porekla.

"To, između ostalog, znači da ne smeju da javno pevaju zavičajne i krajiške pesme jer time navodno remete javni red i mir", naveo je Linta.

Linta poziva nadležne organe u Srbiji da pokrenu razgovor sa Hrvatskom na temu hapšenja i progona krajiških Srba zbog pevanja pesama ili objavljivanja fotografija sa krajiškim ili patriotskim sadržajem.

"Dosad je devetoro Srba sa područja Knina uhapšeno i osuđeno za isti prekršaj i objave na Fejsbuku. Od toga broja sedmoro je osuđeno na zatvorske kazne od 15 dana, jedan na uslovnu zatvorsku kaznu i jedan na novčanu kaznu od 1.000 evra", naveo je Linta.

Linta zaključuje da to predstavlja najgrublje kršenje ljudskih prava krajiških Srba odnosno prava na slobodno izražavanje svog nacionalnog, kulturnog i verskog identiteta.


Autor: Dalibor Stankov