AKTUELNO

Tomislav Momirović, ministar trgovine, gostovao je u emisiji "Novo jutro" na TV Pink, gde je sa Jovanom Jeremić razgovarao o sto dana rada nove vlade pod vođstvom predsednika Vlade Miloša Vučevića. Momirović je istakao da je i predsednik vlade, kao i svi ministri, opravdali poverenje predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

- Sto dana nije dug period, ali smo uspeli da uradimo neke vrlo važne stvari - rekao je Momirović i dodao:

- Nastavili smo sa sprovođenjem politike Aleksandra Vučića, i ono što je najvažnije, u prva dva kvartala ove godine imamo najveći rast bruto-domaćeg proizvoda (BDP) u Evropi – 4,7% u prvom kvartalu i 4,2% u drugom. To je najbolji rezultat u Evropi.

Ministar trgovine je podsetio građane na napredak Srbije u poslednjih deset godina, naglašavajući da su prosečne plate porasle sa 330 evra na preko 820 evra, dok je nezaposlenost smanjena sa skoro 30% na oko 9%.

Foto: TV Pink Printscreen

- Danas imamo 550 hiljada radnih mesta više nego pre 10 ili 12 godina - dodao je Momirović.

Posebno se osvrnuo na razvoj srednje klase u Srbiji, navodeći primer Bora kao grada sa jednim od najvećih prosečnih plata u zemlji.

- Srednja klasa se tek stvara i postaje nosilac naše zemlje - rekao je Momirović, dodajući da je cilj vlade da do 2027. godine prosečna plata dostigne 1.400 evra, a prosečna penzija 650 evra.

Govoreći o političkoj situaciji u Srbiji, Momirović je kritikovao najavljene proteste protiv eksploatacije litijuma, naglašavajući da su oni deo šireg plana za rušenje Vlade i destabilizaciju Srbije.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ovi protesti nisu utemeljeni na stvarnim problemima, već na političkoj agendi koja ima za cilj obaranje Aleksandra Vučića i destabilizaciju države - rekao je Momirović.

Momirović je takođe istakao da su svi industrijski projekti u Srbiji u skladu sa najvišim ekološkim standardima i da se eksploatacija litijuma, ako do nje dođe, neće sprovoditi bez strogih ekoloških propisa.

Momirović je apelovao na građane Srbije da prepoznaju prave interese iza političkih napada i da podrže politiku koju vodi predsednik Vučić.

- Mi smo jedina zemlja u regionu koja nije članica NATO pakta i koja nije uvela sankcije Rusiji. Suočavamo se sa velikim pritiscima, ali imamo suverenu politiku koja je u interesu našeg naroda - zaključio je Momirović.