AKTUELNO

Predsednik Vučić danas učestvuje na samitu Evropske političke zajednice (EPZ), koji se održava u palati Blenhajm kod Londona i predstavlja najveći skup evropski lidera u poslednjih nekoliko godina.

Predsednik Vučić će imati i niz važnih odvojenih sastanaka, među kojima i sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, kao i holandskim premijerom Dikom Shofom.

11.18 - O očuvanju mira i stabilnosti u Evropi: Sa ministrom Lamijem

Predsednik Vučić razgovarao je sa državnim sekretarom za spoljne i poslove Komonvelta Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske Dejvidom Lamijem.

"Sa ministrom spoljnih poslova Dejvidom Lamijem razgovarao sam o očuvanju mira i stabilnosti u Evropi, jačanju poverenja i saradnje. Ovaj Samit je odlična prilika da još jednom potvrdimo značaj ekonomske razmene, investicija i trgovinskih odnosa između Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva".

11.15 - Brza razmena mišljenja o najvažnijim pitanjima sa Kobahidzeom

Predsednik Srbije sreo se sa predsednikom Vlade Gruzije Iraklijem Kobahidzeom.

"Srdačan susret sa premijerom Gruzije i brza razmena mišljenja o najvažnijim pitanjima bilateralne i ekonomske saradnje", kaže Vučić.

11.09 - Srdačno sa Amherdi

Vučić se sastao i sa predsednicom Švajcarske konfederacije Vajolom Amherdi.

"Srdačan susret sa sa Vajolom Amherdi na početku Samita evropskih lidera u Londonu. Razgovarali smo o situaciji u regionu, našim bilateralnim odnosima.

11.05 - Kratak susret sa Kajom Kalas

Predsednik Vučić sastao se sa bivšom premijerkom Republike Estonije i kandidatkinjom za visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost.

"Kratak susret i sa Kajom Kalas. Ponovio sam posvećenost Srbije nastavku evrointegracionog procesa i izrazio očekivanje da ćemo u narednim mesecima biti u prilici da napravimo nove korake na putu ka punopravnom članstvu u EU", naveo je Vučić.

11.00 - Vučić sa Radevim: O bilateralnim odnosima, jačanju ekonomske saradnje i partnerstva

Vučič je razgovarao i predsednikom Republike Bugarske Rumenom Radevim.

"Sa predsednikom Rumenom Radevim sam razgovarao o bilateralnim odnosima, jačanju ekonomske saradnje i partnerstva naše dve države i naroda. Fokusirali smo se i na ključna pitanja ovog Samita Evropske političke zajednice i teme koje oblikuju budućnost Evrope", poručio je predsednik Srbije.

10.56 - Sa predsednikom Finske: O unapređenju saradnje, Ekspu...

Predsednik Srbije sreo se sa predsednikom Republike Finske Aleksandrom Stubom.

"Sa predsednikom Finske Aleksandrom Stubom o unapređenju saradnje i drugim bitnim pitanjima od interesa za obe strane. Naglasio sam da, bez obzira na razlike i geografsku udaljenost, Srbija ostaje posvećena jačanju kontakata sa severom Evrope i intenziviranju ekonomskih odnosa, budući da su potencijali veliki, ali nedovoljno iskorišćeni.

U tom kontekstu, iskoristio sam priliku da uvaženom kolegi predstavim samo neke od mogućnosti za ulaganja koja se otvaraju na EXPO2027 i izrazio nadu da će Finska prepoznati svoj interes u ovom projektu", naveo je Vučić.

10.53 - Razgovor sa Boreljom i Sančezom: O budućnosti Srbije i napretku na našem evropskom putu

Predsednik Vučić razgovarao je sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosepom Boreljom i predsednikom Vlade Kraljevine Španije Pedrom Sančezom.

"Sa šefom diplomatije EU Žosepom Boreljom i Pedrom Sančezom razgovarao sam o strateškim pitanjima, kao i o budućnosti Srbije i napretku na našem evropskom putu".

10.42 - Susret sa Pedrom Sančezom

Predsednik Vučić sastao se sa predsednikom Vlade Kraljevine Španije Pedrom Sančezom.

"Sa iskrenim prijateljem Srbije Pedrom Sančezom razgovarao sam o aktuelnim geopoltičkim i regionalnim pitanjima, našim bilateralnim odnosima, kao i o temama koje su u fokusu ovog Samita Evropske političke zajednice", naveo je predsednik Vučić na Instagramu.

10.14 - Starmer dočekao Vučića u palati Blenhajm

Predsednika Srbije Aleksandra Vučića u palati Blenhajm dočeko je predsednik Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Kir Starmer.

"Zahvalio sam našem domaćinu Kiru Starmeru na organizaciji ovog važnog Samita. U vremenu velikih turbulencija i nesigurnosti, važno je da Evropa bude ujedinjena u iskrenoj želji za mirom, napretkom i očuvanjem zajedničkih vrednosti. Samo tako možemo da osiguramo bolju budućnost za sve naše narode", naveo je predsednik Vučić na Instagramu.

9.56 - Vučić: Za nas je važan mir, iako mnogi ljudi to ne vide tako

Predsednik Vučić se kratko obratio iz Londona pre ulaska u palatu Blenhajm.

Autor: Jovana Nerić