AKTUELNO

Ratni komandant muslimanskih snaga u Srebrenici Naser Orić, činio je svirepe zločine nad Srbima u Podrinju i ubio oko hiljadu sunarodnika, optužujući srpsku stranu za te zločine, tvrdi pripadnik njegove jedinice.

O svirepim zločinima Orića i drugih koljača srpskog civilnog stanovništva, pripadnik njegove jedinice navodno je pisao i Haškom tribunalu. On je tri sata pričao haškom istražiocu o ovim zločinima, ali mu je rečeno da ćuti o Orićevim zločinima i da prijavi samo zločine Srba prema muslimanima, pisao je portal Jadovno.com.

U izjavi na više od 130 strana, kako pišu, navodi se da je Orić u napadu na Lozničku rijeku u leto 1992. godine jednu zarobljenu Srpkinju, koja je bila u poodmakloj trudnoći, rasporio nožem i živoj joj izvadio dete iz stomaka.

Pripadnik Orićeve jedinice od 1992. do 1995. godine, piše da je Orić na isti način ubio i zarobljenu Srpkinju iz Kravice, a jednoj zarobljenoj u Fakovićima je prije ubistva nožem odsekao prst da bi uzeo zlatan prsten.

Foto: VLADA REPUBLIKE SRBIJE/Slobodan Miljević

Prilikom muslimanskog napada na Kravicu i okolna sela 7. januara 1993. godine, ovaj vojnik kaže da su on i njegovi saborci pod Orićevom komandom ubili 44 osobe srpske nacionalnosti, popalili nekoliko stotina kuća, a svu stoku i živinu iz tih sela odveli u Srebrenicu.

Ovaj vojnik, kako piše Jadovno.com, tvrdi da su Orić i jedan iz Glogove zaklali pet zarobljenih Srba. Od odsečenih glava napravili su dva gola, a onda su petom i glavom igrali fudbal. To su videli mnogi njihovi vojnici.

Prema njegovim rečima, a kako prenose, u napadu na selo Voljavicu, Orićeva jedinica je zarobila desetak devojaka, starosti do 25 godina, koje su prvo celu noć silovane, a zatim ubijene.

Foto: VLADA REPUBLIKE SRBIJE/Slobodan Miljević

Orićev vojnik je opisao i napad hiljadu muslimana iz Srebrenice na Fakoviće 1. oktobra 1991. godine, kada je ubijeno 19 srpskih civila, a Orić se ponovo nožem iživljavao nad zarobljenim Srpkinjama.

On je navodno svedočio da su Orić i ostali komandanti muslimanske vojske u Srebrenici, kao i komandanti policije i političke vođe, likvidirali najmanje 800, a verovatno i svih 1.200 muslimana iz tog i okolnih mesta, pre jula 1995. godine i zauzimanja srebreničke enklave od strane Vojske Republike Srpske.

Nakon ovih ubistava svojih sunarodnika, Orić bi, kako je navedeno, u radio-programu davao izjave da su njegove žrtve stradale u srpskim zasedama i napadima.

Foto: VLADA REPUBLIKE SRBIJE/Slobodan Miljević

Autor: P. J.