AKTUELNO

Svečana proslava je samo jedan u nizu događa koji nas očekuju, mnogo je bitniji radni deo, gde nas očekuje puno sastanaka, rekla je za Novo jutro TV PINK Marija Karasi, savetnica za medije pri NATO vojnoj kancelariji za vezu u Beogradu.

Ove godine NATO obeležava 75 godina osnivanja, a sledeće nedelje se održava svečano obeležavanje godišnjice i NATO samit.

Karasi je istakla da će se sledeće nedelje odigrati nekoliko događaja u Vašingtonu, i kako kaže, proslava 75 godina NATO-a je samo jedan od njih.

- Sledeće nedelje 9. jula očekuje nas proslava u Vašingtonu, na mestu gde je prvi put i potpisan i vašingtonski ugovor, gde će se ponovo okupiti saveznici. Verujem da će to biti super proslava, jer će se domaćini potruduti da to sve na pravi način obeleže - rekla je Karasi.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, 10.11. i 12. lideri NATO zemalja okupiće se da razgovaraju o temama koje su za njih najbitnije.

- Ovo je neki krunski i najbitniji skup gde će oni razgovarati o gorućim temama. Trenutno, po onome što su saveznici i ranije u toku godine razgovarali izdvojile su se tri teme. Prva je odvraćanje i odbrana. To je zapravo i glavna i osnovna funkcija NATO-a. Tu će se govoriti o jačanju pojedinačnih članica kao i doprinosu tih članica u sam budžet NATO- a - rekla je Karasi.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, druga tema će biti podrška Ukrajini. Dodaje da smo i tokom godine mogli da vidimo da je 99 posto pomoći upućeno Ukrajini, upravo od NATO zemalja.

- Na taj način NATO neće postati strana u sukobu, već želi da samo koordinisanom podrškom pomaže Ukrajini u svojoj samoodbrani - rekla je Karasi.

Kada je Srbija u pitanju, koja je partnerska zemlja, kroz partnerstvo za mir, ističe da postoje mnoge dobrobiti od te saradnje. Dodaje da je to korisno za Srbiju i može se videti i na primeru trenutnih poplava.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, u situacijama kada je kiša, nevreme, poplave, dolazi do zajedničkih akcija i načina da se pomogne u tim prilikama.

Dodaje da je njoj lično najbitniji oblik saradnje nauka za mir i bezbednost, program NATO-a, koji okuplja naučnike Srbije i daje im priliku da zajedno sa njihovim kolegama iz NATO-a unapređuju našu bezbednost.

Autor: Aleksandra Aras