AKTUELNO

Klemen Grošelj, poslanik u još aktuelnom sazivu Evropskog parlamenta (EP), trebalo je da na listi Gibanje Svoboda zauzme visoko mesto kao kandidat za novi mandat u toj evropskoj instituciji, ali mu je odjednom ponuđeno znatno niže mesto, koje njegove šanse da ostane evroparlamentarac svode na nulu. Sumnja da iza svega stoji Aleksandar Vučić, ali i Zoran Janković, gradonačelnik Ljubljane, koji direktno podržava SNS, a ima i uticaj na politiku Svobode.

Na pitanje da li je tačno da sumnja da je na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića skrajnut na listi Gibanje Svoboda, Klemen Grošelj kaže: „Da, prema svemu što se desilo posle moga rada, kao posmatrača izbora u Srbiji, sumnjam da je bilo uticaja na moju kandidaturu na listi Svobode“.

Navodi da mu je bila obećana visoka pozicija na listi, a onda je – kako je rekao ranije za N1 Slovenija, odjednom, stranka Gibanje Svoboda želela da ga stavi na osmo mesto liste, s čim se nije složio.

„Pre svega su mi nepoznati razlozi kako sam iz kandidata, kom je bila obećana jaka pozicija u izborima za Evropski parlament za nekoliko sedmica postao kandidat, koji zaslužuje mesto na kojem su moje izborne šanse jednake nuli. U tom periodu osim, napada na mene sa strane predsednika Vučića, nije bilo drugih političkih događaja, koji bi mogli uticati na moju kandidaturu. Osim toga, poznat je veliki uticaj ljubljanskog gradonačelnika (Zorana) Jankovića na politiku Svobode, pa i njegova direktna podrška SNS i predsedniku Vučiću u lokalnim izborima, a i inače. Dakako, nemam neosporivih dokaza o tome, ali su okolnosti dešavanja oko moje pozicije na listi Svobode, dosta neuobičajene i sumnjive“, rekao je danas Grošelj za portal N1 Beograd.

Kako je istakao, poznato je da se zalagao za poštene i slobodne izbore, da se u svom radu u Evropskom parlamentu zalagao za temeljne demokratske vrednosti i načela u Srbiji, „a i inače, bio velika smetnja predsedniku Vučiću, koji me čak i javno napadao u svojim javnim izlaganjima“.

Grošelj navodi da je interesantno da niko ni njemu lično, ni javno nije naveo razloge za njegovu poziciju na listi Svobode. Očigledno sam bio nekima velika smetnja, ocenjuje.

O lokalnim izborima u Srbiji: Iste nepravilnosti kao u decembru, nisu na nivou zemlje kandidata za EU

Upitan da oceni lokalne izbore u Srbiji održane u nedelju, 2. juna, Grošelj kaže – koliko ih je pratio, ništa se nije promenilo od poslednjih izbora u decembru prošle godine.

„Strani posmatrači su indentifikovali iste nepravilnosti i iste nedostatke. Ono što se promenilo je da je vladajuća partija delovala još agresivnije, kako bi osigurala svoju vlast na lokalnom nivou. A sve skupa nije na nivou jedne zemlje kandidatkinje za članstvo u EU, pa ni jedne prosečne demokratske zemlje“, zaključio je Grošelj.