AKTUELNO

Dušan Stojaković, urednik ekonomske rubrike u Novostima, govoreći o protestima poljoprivrednika širom Evrope kaže da je neverovatno da na kraju oni moraju da budu silom kontrolisani.

Stojaković je rekao da, nažalost, sistemi u Evropskoj uniji zaboravljaju poljoprivredu i važnost poljoprivrede.

- Mi smo se okrenuli nekim novotarijama, ali realno gledano, moramo da znamo od čega živimo - kazao je Stojaković za Pink.

Kako je rekao, osim tehnološkog napretka postoji i problem rata u Ukrajini, jer poljoprivrednici na neki način plaćaju njegovu cenu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Evropa teži sve ekološkijoj agendii, a što znači da će biti sve skulje i skuplje. EU je utrostručila uvoz hrane iz Ukrajine, a utrostručila je i troškove proizvodnje hrane unutar Evropske unije - naveo je Stojaković.

On je naglasio da poljoprivrednici traže da se ili popusti sa tom agendom ili da se smanje troškovi.

Prof. dr Mihajlo Rabrenović, stručnjak za strategijski menadžment, je rekao da su brojni primeri nezadovoljstva privrednika u EU.

Foto: TV Pink Printscreen

- Poljoprivrednici su samo jedan primer i to govori o krizi vizije EU i tome da državna rukovodstva u tim zemljama nisu dorasla problemima. Ovo je godina velikih izbora i politički će se razrešavati. Oni ne kriju da su nezadovoljni i da postoje problemi sa proizvodnjom hrane - kazao je Rabrenović.

On je naglasio da svi znamo da bez pomoći države hrana ne može da se proizvodi.