AKTUELNO

Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost, u autorskom tekstu ocenjuje da je saopštenje predsednika SAD Donalda Trampa da je saglasan da se američke trupe povuku sa Kosova i da je vreme da se vrate kući, najkrupnija je promena u vezi sa pitanjem Kosova još od 1999. godine, kada su međunarodne snage pod vođstvom NATO došle na tu teritoriju.

Ova najava je važnija čak i od proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine, jer su Srbija i njen predsednik Aleksandar Vučić u međuvremenu uspeli da to, naizgled, završeno pitanje, vrate na svetsku pozornicu kao problem o kojem i Srbija mora da kaže svoju reč. 

Čitav koncept kosovske nezavisnosti zasniva se na prisustvu trupa SAD na Kosovu, države koja je ujedno najveći pokrovitelj te nezavisnosti.

Najava predsednika Trampa, naravno, ne znači da će SAD promeniti svoj stav o nezavisnosti Kosova, ali više je nego ubedljiva poruka Prištini da se ne može igrati njihovim strpljenjem, a naročito interesima ove najmoćnije zemlje sveta. 

Nova vlada u Prištini, pod vođstvom Albina Kurtija, nije razumela interes SAD i predsednika Trampa da se rešenje za Kosovo mora naći u dijalogu sa Beogradom i to bez odugovlačenja. 

Pokušali su da se konfrontiraju sa Amerikom, umesto da sa njima sarađuju, ne shvatajući da su SAD u ovom trenutku jedini međunarodni faktor koji može da osigura dugoročno rešenje za pitanje Kosova.

Albin Kurti plaća danak svojoj aroganciji i potpunom odsustvu političkog sluha, dok sa druge strane predsednik Kosova Tači veoma dobro shvata poziciju SAD i uopšte čitav međunarodni ambijent koji se stvara oko Kosova, i koji prevashodno određuje Vašington.

Povlačenje trupa SAD sa Kosova, koje najavljuje Donald Tramp, međutim, ne bi bilo u interesu bilo koga na Kosovu, pa ni Srba. 

Moramo se podsetiti da su upravo američki vojnici u sastavu KFOR-a 2004. godine bili najodlučniji u sprečavanju albanskog terora nad Srbima i njihovom imovinom tokom martovskog pogroma.

Zato, ova najava predsednika SAD možda i ne bude realizovana, ukoliko prištinske vlasti budu momentalno promenile svoj odnos prema dijalogu sa Beogradom. Sa Kurtijem ili bez njega.

#Orhan Dragaš

'