AKTUELNO

Na rang-listi zemalja po vojnoj snazi i kapacitetima koju je sastavio američki vojni sajt Global firepauer, Srbija je u odnosu na prošlu godinu napredovala za 13 pozicija. Vojno-politički analitičar Vlada Radulović kaže da je od 2013. do 2019. godine u naše oružane snage uvedeno 123 sredstva naoružanja i vojne opreme.

Radulović je za Pink rekao da je Srbija završila vertikalnu komponentu našeg Ratnog vazduhoplovstva, a tu prvenstveno misli na borbeno – transportne helikoptere.

Kako kaže, on očekuje da u Srbiju uskoro stigne i 18 sistema "mistral", a kopnenim jedinicama i jedan broj “Lazara”.

- Od FAP-a očekujem da u narednom periodu javnosti predstavi interesantnu liniju kamiona – rekao je Radulović i dodao da su ulaganja u vojsku impozantna sa aspekta kakve su naše mogućnosti.

On je dodao da mi nismo ni Amerika, ni Rusija, ni Kina, pa ni Mađarska, ni Rumunija i da radimo koliko možemo

- Značajno smo se pomerili u odnosu na to gde smo bili – istakao je Radulović i napomenuo da Global firepauer koristi 50 kriterijuma za rangiranje, ali ne uzimaju u obzir da li je neka država članica nekog vojnog saveza.

- Upitno je i to što ne posmatraju posedovanje nuklearnog naoružanja. Po nekim relativnim koeficijentima vatrene moći Srbije su daleko ispred zemalja bivše Jugoslavije. Prate nas Hrvati, oni su bolji u nekim segmentima, ali smo mi bolji u više segmenata – naveo je Radulović.

Prema njegovim rečima, treba imati u vidu da je Hrvatska članica NATO i da nema problema po pitanju zaštite svog vazdušnog prostora. 

#Vlade Radulović

#Vojska

'