AKTUELNO

Evidentno je da će ova godina biti opterećenja međualbanskim sporenjima, o tome kojim putem treba da idu dalje u sprovođenju tog velikoalbanskog projekta, rekao je za NOVO JUTRO televizije Pink, Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM.

Drecun je, komentarišući izjavu predsednika tzv. države Kosovo Hašima Tačija, koji je izjavio da je Kosovo spremno da ukloni sve granične barijere sa Albanijom, rekao da su neki analitičari na KiM koji su bili prinuđeni da Albancima kažu neke realnosti.

“Optužili su Srbiju da ona brutalno onemogućava Kosovo postiže što je moguće veći međunarodni kapacitet kao samoproglašena država, i to jeste činjenica. Kosova, kao lažne države, nema u ključnim institucijama kao što je Interpol, niti će ih biti. Nema ih u Ujedinjenim nacijama, u UNESKO-u, povlače se mnoga priznanja od država, tako da trenutno među Albancima na KiM vlada potpuna neizvesnost”, rekao je Drecun.

Kako kaže, oni uviđaju da ne mogu dalje ovako da idu, i dodaje da ih je jako uplašio projekat “mini šengena”.

“Vraćaju se staroj retorici i prevaziđenim idejama, koje su sve dalje, kao što je ideja o Velikoj Albaniji. Sama Albanija već uviđa da je ono što Albanci na KiM žele suprotno onome što bi trebalo da bude Evropa 21. veka, i otud takve reakcije”, rekao je Drecun.

Kako kaže, oni su za mart prošle godine, najavljivali  da će ukinuti granicu, i da neće biti barijera između njih, a sada, dodaje, možemo da vidimo da ponovo to traže.“U Tirani procenjuju da su takve ideje protiv Albanije, kao i da ih koče. Evidentno je da će ova godina biti opterećenja međualbanskim sporenjima o tome kojim putem treba da idu dalje u sprovođenju tog velikoalbanskog projekta”, rekao je Drecun.

Prema njegovim rečima, projekat “mini šengena” je veoma dobar, jer, kako kaže usporava realizaciju tog anahronog anti-civilizacijskog projekta.

Foto: TV Pink Printscreen

Komentarišući izjavi Agima Bahtirija da će se otvoriti most na Ibru kao i da su za to svi uslovi ispunjeni, Drecun je rekao da Albanci prelaze preko tog mosta, ali da Srbi slabo prelaze.

“Želim pre svega da podsetim gradonačelnika južnog dela Kosovske Mitrovice, da je, kada su došle međunarodne snage, izvršeno je kompletno etničko čišćenje Srba iz južnog dela grada. Prvo da se Srbi vrate u svoje domove u Južnoj Mitrovici. da mogu da odu na groblje i u svoju crkvu, tek onda možemo da govorimo o uslovima za most. Albanci bez problema prelaze na sever, a Srbima je glava u torbi kada se upute tamo”, rekao je Drecun.

Kako kaže, kada decenijama živite u neizvesnosti i strahu za živote svoje dece, to, kako dodaje, stvara situaciju za nešto što ne bi smelo da se dešava u ovom veku.

“Bitno je da stvore uslovi za nastavak razgovora između Beograda i Prištine. Bitno je da se odnosi stabilizuju na način koji je prihvatljiv. Bitno je da se što pre formira izvršna vlast na KiM, da se ukinu takse i da se stvore uslovi za nastavak dijaloga”, rekao je Drecun.

Kako kaže, mnogo toga destabilizuje situaciju i ne obećava, i dodaje da je početak godine prilika da iskažemo želje za razvoj situacije, ali realnost je da ćemo imati, kako kaže, veoma tešku godinu kada je u pitanju KiM.

#Milovan Drecun

'