AKTUELNO

Svedočenje Rama Jolaja, prvog komšije Ramuša Haradinaja, o tome kako je video da Haradinaj ubija policajca Miodraga Otovića, koji je došao da ga uhapsi zbog zločina terorističke OVK nad Srbima 1998. godine uzburkalo je ceo region.

Dragan Vujičić, novinar "Večernjih novosti", rekao je za Novo jutro TV Pink da je Jolaj potpuno promenio svoj život i da je sada u “Derviškom redu”.

- Njemu se dogodila velika porodična tragedija. Pred njim su mu ubili suprugu, odveli sina i oca, tako da je taj čovek zaista doživo i ličnu tragediju i potom je pobegao u taj neki derviški red. On je 2007. godine svedočio u Hagu kada je to isto ispričao – kazao je Vujičić i dodao:

Tada je u Hagu bilo prvo suđenje Haradinaju i tada je bio 81 svedok, 34 je govorilo pod merama zaštite. Međutim, sudu to nije bilo dovoljno, do 2007., oni su tada izračunali da je ubijeno 14 svedoka, u međuvremenu, nekih 30 svedoka u slučaju Haradinaj je ubijeno

Kako dodaje, Jolaj je taj koji će se svakako pojavitii na sledećem suđenju, međutim, on nije jedini.

- U međuvremenu su se pojavili novi svedoci i dosta njih je dalo iskaze našem Tužilaštvu i čeka se to neko novo suđenje, da vidimo šta će biti – naveo je Vujičić.

Foto: TvPink Printscreen

Govoreći o novoj masovnoj grobnici “Bunker” koja je skoro pronađena kod Đakovice kaže da su tu nađena tela porodice Šutaković.

Vujičić je rekao da sada ponovo isplivavaju dokazi o zločinima na Kosmetu, koji su bili zataškivani i sakrivani.

Zoran Anđelković, bivši šef Izvršnog veća Kosova, govoreći o ubistvima i zastrašivanju kaže da se o tome priča godinama i da godinama i postoje dokazi.

- I 1998. godine smo imali dokaze o zločinama koje su počinili pripadnici terorističke OVK, a i Haradinaj sam činili, kako pojedinačne, tako i kolektivne. Da krenemo od kidnapovanja koja su bila na početku, a mnogi Albanci su tamo likvidirani. To se naročito dešavalo u zoni u kojoj je bio Haradinaj – kazao je Anđelković.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, oni su se tada dobrim delom obračunavali sa svim onim Albancima koji nisu hteli da prihvate nasilje koji su oni sprovodili.

- Tu nije bilo pitanje samo da li su se oni suprotstavljali tim Albancima, Haradinaju i toj grupi koja je krenula, jer su oni došli osposobljeni iz inostranstva i ti su ih kasnije i štitili, već sa svima onima koji na bilo koji način nisu prihvatili njihove terorističke akcije i oružanu brobu – smatra Anđelković.

#Ramuš Haradinaj

'