AKTUELNO

Većina domaćica greši kada kiseljenje kupusa prepusti kalendaru, a ne prirodi. Prema narodnom verovanju, kupus se mora kiseliti dok mesec opada, jer tada fermentacija ide sporije, stabilnije i kupus ostaje čvrst, ukusan i dugotrajan.

Idealni dani za kiseljenje kupusa u 2025. godini su od 11. do 19. oktobra, kada su dani svežiji, a kupus zreo.

Najčešće greške:

Kiseljenje krajem septembra, dok su dani još topli

Ignorisanje mesečevih mena

Nedovoljno soli – kupus „prokliza“ i ne ukiseli se ravnomerno

Kako da ukiselite kupus kao naše bake:

Birajte tvrd, jesenji kupus

Na 10 kg kupusa ide 200 g soli

Dodajte biber i koren rena za aromu

Kupus pritisnite kamenom, pa dolijte vodu sa solju

Kada je idealan dan za kiseljenje kupusa ove godine?

U 2025. godini, najbolji dani su od 11. do 19. oktobra, jer tada mesec opada, dani su svežiji, a kupus zreo.

Autor: Dalibor Stankov