AKTUELNO

Portofino je oduvek bio sinonim za glamur i sofisticiranost, a među slavnim gostima ovog pitoresknog gradića izdvajala se i filmska ikona Elizabet Tejlor.

Dok je bila poznata po svom raskošnom stilu i ljubavi prema draguljima, njena kulinarska strast bila je mnogo jednostavnija: tanjir savršeno spremljene paste.

Upravo u njenu čast, kuvari hotela Splendido u Portofinu osmislili su recept koji spaja eleganciju i jednostavnost – špageti sa tri vrste paradajza.

Sastojci (za 4 osobe)

250 g svežih datterini paradajza, prepolovljenih po dužini

3–4 grančice svežeg timijana, sitno iseckanog

½ kašičice smeđeg šećera

¼ kašičice rendane kore limuna

½ kašičice morske soli

400 g konzerviranih oguljenih San Marzano paradajza (sačuvati sok)

500 g suvih špageta

200 g svežih čeri paradajza

50 ml ligurejskog maslinovog ulja

2 čena belog luka, zgnječena i sitno iseckana

Nekoliko listova svežeg bosiljka, natrganih rukom

Prstohvat suvog origana

Priprema:

Rernu zagrejati na 80 °C. Paradajze poređati na pleh presečenom stranom nagore, posuti timijanom, šećerom, limunovom korom i morskom soli. Peći oko 3 sata, dok ne omekšaju i karamelizuju se.

Priprema San Marzano paradajza

Ocediti ih (sok sačuvati) i iseći na tanke trakice.

Kuvanje špageta

U posoljenoj vodi skuvati špagete do stanja al dente prema uputstvu sa pakovanja.

Čeri paradajz na tiganju

Dok se špageti kuvaju, na maslinovom ulju propržiti beli luk i čeri paradajz, dok ne omekšaju.

Kuvanje sosa

Dodati isečene San Marzano paradajze i njihov sok u tiganj. Krčkati 5 minuta na srednje jakoj vatri, da se sos malo zgusne. Po potrebi začiniti solju, biberom ili dodatnim prstohvatom šećera.

Spajanje paste i sosa

Dodati špagete u sos, zajedno sa malo vode u kojoj su se kuvali. Dobro promešati da se svaka nit obavije sosom.
Na kraju umešati pečene daterini paradajze, bosiljak i origano. Lagano promešati i servirati na tanjiru u bogatim porcijama.

Autor: S.M.